A természet látványa, illata, tapintása, hangja az otthonunkban

Hír

írta: Admin
2022/05/23

Amikor hosszú idő után, ismét elmegyünk nyaralni, vagy csak egy röpke kirándulásra ki tudunk ruccanni a közeli erdőbe, első dolgunk talán az, hogy „beleszagoljunk a természetbe”, hogy átöleljünk egy fát, vagy mezítláb érezzük a tengerpart homokját a talpunk alatt. A modern ember is szeret érintkezni a természettel, szinte visszavágyik abba a közegbe, ahol hosszú évezredeken át, annyira jól érezte magát, ahol szinte eggyé vált a természettel. Nem véletlen, hogy egyre többen döntenek a természetesség mellett, amikor az otthonuk berendezése és dekorálása kerül fókuszba. Mutatunk is néhány dolgot, amelyek abban segítenek, hogy minél jobban érezzük és érzékeljük magunk körül a természetet!

Természet nyújtotta örömök a lakásunkban

A szemünk szereti a szépet. Jó érzés végignézni egy egekbe magasodó fán, vagy megpillantani egy szirmait bontogató virágot. Ha megérintünk egy fát, sokkal jobban érezzük magunkat. Egy-egy fa, fából készült szekrény látványa is ellazító hatással bír. Nem csak a fából készült bútorokkal idézhetjük meg az otthonunkban a természetet, hanem a fából készült fali díszekkel, fából faragott állatszobrokkal, farönk szeletekből készült háttérképekkel, fatörzsből készült asztalokkal és székekkel. Egyszóval minden olyan lakáskiegészítővel, amelyek a fa, természetes valóját mutatják, és ezzel úgy érezhetjük magunkat, mintha csak egy erdőben sétálgatnánk minden egyes nap. Nem pusztán a fa látványa, hanem annak tapintása is könnyedén az erdőbe röpíthet bennünket. Elég csak a fa erezetén végig simítani a kezünket és pillanatok alatt megnyugszik, lecsendesedik a lelkünk.

A friss levegőnek is érezzük az illatát. Sokkal intenzívebb élményekben lehet részünk, ha egy fenyőerdőben sétálgatunk, ha egy tó közelében üldögélünk vagy egy virágokkal teli kert mellett sétálunk el. Az agyunk, ahogy megtapasztalja ezeket az illatokat, endorfin hormonokat szabadít fel, ezért is érezzük magunkat határtalanul boldognak. Az illatoknak ereje van. A lakásunk levegőjét is felfrissíthetjük virágok, gyümölcsök, fenyő vagy más természeti illatok segítségével, amellett, hogy a hangulatunk és a kedvünk is sokkal jobb lesz egy levendula illatú füstölőtől, egy erdei fenyőillatú illóolajtól vagy egy alma illatú illatpálcikától.

Az állatok is kommunikálnak egymással és a természetnek is vannak hangjai. Az ember is szereti hallani a szélben suhogó fákat, a madarak csicsergését, a csörgedező csermely hangját, a tücsök ciripelését, a bagoly huhogását. Talán ez is az oka, hogy sokan tartanak háziállatot, akár a lakásban, akár a kertben. Egyes dekorációs eszközök is segíthetnek a természet megnyugtató hangjainak megidézésében és ezek segítségével megtapasztalhatjuk, milyen is lehetne a természet lágy ölén álomra hajtani a fejünket. Ezt segítik a benti csobogók, vagy az olyan fehér zajt kibocsátó éjszakai lámpák, amelyek olyan természeti hangokat, zajokat adnak ki, mint az eső, a folyó, a tenger, az erdő zajai, a tücsökciripelés. Ezek a hangok nagyszerű alvási környezetet biztosítanak és nem csak a gyerekek, a felnőttek is élvezhetik a pozitív hatásaikat.


Kép forrása: RS bútor


A rovat új hírei

Hasonló

Lila ködben illatoztunk

Az idei év harmadik tízmilliószoros napján valósult meg a levendula illatparti, ahol a tiszta, természetes és minőségi ...

Kényeztető fürdés

Már Kleopátra is tudta, hogy a jó fürdőzés igazi wellness lehet a testnek és léleknek: megnyugtat, energiával tölt fel.