Szélmeghajtású bútorgyártás

Magazin

írta: Admin
2012/08/01

Itthon - kissé bizalmatlanul - még inkább a zöldre festés, külföldön már a társadalmi felelősségvállalás kategóriájába sorolt, ám mindenképpen örvendetes trend a multik fokozatos zöldülése. Nemrég az IKEA is úgy döntött, hogy működéséhez megújuló energiaforrásokat kíván felhasználni, ezért beszáll az idei év egyik legnagyobb szárazföldi európai szélfarm-projektbe.

A svéd cégről eddig is sejteni lehetett, hogy igyekszik környezetbarát módon működni. Pedig azt még nem is verték nagy dobra, hogy 2010-től 115 napkollektor biztosítja a budaörsi áruház melegvíz-ellátását. Arról meg már pláne nem hallottunk, hogy ugyanebben az évben globális villamosenergia-fogyasztásának már 10%-át fedezte világszerte felállított szélturbináival, amelyek száma megközelíti a százat.

A szélturbina-telepítésben elismert O2 céggel kötött megállapodásában azonban további nagy volumenű fejlesztéseknek néz elébe Svédországban. Az IKEA egy 96 turbinából álló svéd szélfarm létrehozásában fog résztvenni, ami a szárazföldi szélturbina-parkok között igencsak nagynak mondható. A munkálatokat idén nyáron kezdik meg, és 2014 végén-2015 elején a tervek szerint már forognak majd a szélkerekek. A beruházással a bútorgyártó cég ekkorra el is éri középtávú célját: teljes svéd villamosenergia-szükségletét saját szélturbináival állítja majd elő. A hosszú távú cél pedig a teljes áramfogyasztás megújuló alapokra helyezése. Erre a következő három évben – a svéd projekttel együtt – 590 millió eurót szán a vállalat.

Az IKEA elkötelezettsége egyedülállónak tűnik, de szerencsére már nem is annyira kirívó. Az utóbbi években egyre több multi és nagyvállalat gondolja úgy, hogy a megújuló energiaforrások használatára megéri költeni. A dán LEGO közbenjárásával meg is jelent egy kezdeményezés, amely során egy olyan védjegyet hoztak létre Windmade néven, amely a fogyasztók számára láthatóvá teszi, ha egy adott termék megújuló energiaforrások felhasználásával készült.  A tanúsítást a legalább 25%-ban szélenergiát használó vállalatok szerezhetik meg, a termékcímkén persze minden más megújuló forrás százalékos aránya is feltüntethető. Az első tanúsítást kapott cég hallókészülékeket gyárt, 95%-ban szélenergia felhasználásával, de sorban áll már a Motorola és a Deutsche Bank is.

 

A rovat új hírei

Hasonló