Egészséges étkezési kisokos gyerekeknek a FAO-tól

Hír

2019/08/07

Bolygónk minden lakójának, ahogy nekünk is, szüksége van a táplálékra a túléléshez és fejlődéshez. Az étel fontos, mert ebből nyerjük az energiát és tápanyagot egy aktív és egészséges élethez. Ez túlélésünk záloga. Ezért az ételhez jutás alapvető emberi jog, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie.

Az elegendő mozgás és folyadékbevitel mellett a megfelelő ételekre is hangsúlyt kell fektetni. Ez alatt a tápláló, biztonságos és változatos étrendet értjük, hogy nagyra nőj és aktív legyél: szaladgálj, játssz, fára mássz.

Számtalan tényező befolyásolja, hogy mit eszünk: az évszak, mások mit fogyasztanak, az alkalom, kultúránk vagy vallásunk, saját ízlésünk és főzőtudásunk. Talán ami a leginkább meghatározó ebben, hogy mennyibe kerül az az étel is milyen könnyen juthatunk hozzá.

 

Hasznos alapanyagok és ételcsoportok

Egészségünk megóvása mindenki feladata – a tiéd is! Íme azon alapanyagok és ételcsoportok, melyek egy tápláló étrend alapját képezik.

1. A gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal és természetes cukorral. Egyél minden nap sok szezonális zöldséget és gyümölcsöt.

2. A gabonafélék közé tartozik a búza, rizs, zab, kukorica, árpa és még sok más. Alapélelmiszernek tekintjük ezeket, mert minden nap fogyasztjuk őket. Szénhidráttartalmukkal biztosítják a napi energiát számunkra.

3. A gumósok (krumpli, jamgyökér, édesburgonya) és a főzőbanán szénhidrátban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A plantain vagy főzőbanán hasonlít az általunk ismert gyümölcshöz, csak kevésbé édes. Sok országban fogyasztják rendszeresen.

4. A hüvelyesekből és olajos magvakból feltankolhatunk (növényi) fehérjéből. Más fehérjeforrásoknál olcsóbbak és bővelkednek élelmi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

5. A tejtermékek készülhetnek tehén, kecske, birka, bivaly, teve, jak vagy jávorszarvas tejéből. A sajt, joghurt, aludttej és az író kiváló kalcium-, protein- és zsírforrás.

6. A hús, halak és tojás értékes vas- és fehérjetartalommal bírnak, amitől erősek leszünk és gyorsan gyógyulunk.

7. A zsírok és olajok szintén szükségesek az egészséghez, de fontos, hogy jól válasszuk meg ezeket. Fogyasszunk többet a a növényi olajokból, magvajavakból, esetleg az avokádóból az állati zsírok, vaj, tejszín és pálmaolaj helyett, és kerüljük az olajban sült és egészségtelen zsírban gazdag feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztását.


Tippek az egészséges táplálkozáshoz

A szüleid, tanáraid és barátaid mind segíthetnek abban, hogy egészségesen táplálkozz. Adunk pár tippet, hogy mire figyelj.

  • Kövesd az egyharmad zöldség szabályt – Ügyelj arra, hogy minden étkezésnél a tányérod harmadát zöldségek borítsák, esetleg hetente egyszer iktass be egy csupa zöldségből álló étkezést. Lehetőleg friss, helyi és vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt válassz.
  • Segíts a konyhában – Lesd el a családtagoktól a főzés fortélyait, és állj be segíteni, ha a helyzet úgy hozza. Számtalan gyors és egyszerű receptet találsz az interneten. Biztasd a szüleidet, hogy termelőtől vásároljatok helyi alapanyagokat a készételek helyett. Tudtad, hogy a biogazdálkodás segít a talaj egészségének megtartásában is?
  • Légy aktív az iskolában is – A helyes táplálkozás nem házi feladat. Ha azt látod a menzán vagy a büfében, hogy hiányoznak a zöldségek, gyümölcsök, fordulj tanáraidhoz, hogy lehet-e ezen változtatni.
  • Legyél kritikus fogyasztó – Olvasd el az összetevők listáját, és légy tisztában azzal, mi káros neked. Lehet egy étel nagyon csábító és szép csomagolású, ha a beltartalmi értéke alacsony. Sokszor a “light” vagy “cukor-/zsírszegény” címkés ételek nem is olyan egészségesek. Ne hagyd magad becsapni!

Azzal, hogy megtanulod, mi jó neked és a környezetnek, megőrizhetjük erőforrásainkat egy boldog, egészséges és éhezésmentes #ZeroHunger jövőhöz.

 

Van mondanivalód?

Pályázz az élelmezési világnaphoz kapcsolódó rajzversenyre, melyre 5 és 19 év közötti gyermekek rajzait várják november 8-ig.

Információ: http://www.fao.org/world-food-day/contest/en/

 

Tudj meg többet!

A foglalkoztató könyv letölthető innen: http://www.fao.org/3/ca4694en/ca4694en.pdf

Élelmezési világnap: http://www.fao.org/world-food-day


Képek forrása: FAO

forrás: FAO

A rovat új hírei

Hasonló