Életveszélyes, extrém hideg érkezik - Akár mínusz 15 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő!

Hír

írta: ecolounge
2018/02/24

Szombat déltől életbe lépett az un. vörös kód. Az extrém hidegről szóló országos riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben. Fokozottan figyeljünk oda az utcán kihűléssel fenyegetett embertársainkra, és négylábú barátainkra is!

A következő napokban várható extrém hideg idő miatt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat déltől vörös kód riasztást léptetett életbe. A "vörös kód" kiadása esetén a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni. Czibere Károly pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a potenciális befogadó intézmények, a diszpécserközpontok és az utcai szociális munkások is felkészültek a riasztással járó feladatokra.

Fokozottan figyeljünk oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjunk nekik segítséget!
A diszpécserszolgálat telefonszámai megtalálhatók a diszpecserportal.hu oldalon.
Ezen a linken megtekintheti az un. Éjszakai Túlélési pontokat: Ezek az intézmények a rendkívüli hidegben mindenkit befogadnak, nem küldenek el rászorulót.

Izolációs fóliával is segíthetünk!
A MagNet Bank 5 éve indította el "AdjMeleget!" Programját, mellyel hozzájárul, hogy segíthessünk a rászoruló hajléktalanokon. A zöld bank bankfiókjaiban jelenleg 4.500 db izolációs fóliából készült takaró várakozik arra, hogy gazdára találjon. A takarókat bárki szabadon elviheti és odaadhatja az arra rászorulóknak. Ezek a fóliák a testhő akár 80-90 százalékát is megőrzik, így segítve a harcot az akár végzetesnek bizonyuló kihűléssel szemben. A takarók az alábbi bankfiókokban vehetők át (link).

Óvjuk négylábú barátainkat is!
Az extrém hideg miatt az állatok is közvetlen életveszélynek vannak kitéve! Ha kóbor ebet lát, hívja a következő számok valamelyikét: 06 (1) 301-7500 vagy 06 (1) 347-0830. A bejelentéssel kapcsolatos további információkat ezen a linken találja.
Az elkóborolt kutyák bejelentését és megtalálását segíti az ebkereső oldalon elérhető Kutyakereső elnevezésű ingyenes alkalmazás.

A kertben tartott és az utcán sétáltatott állatokra is komolyabban oda kell figyelnünk!
A legjobb megoldás, mellyel elkerülhető a házi kedvencünk fagyása, ha ezekre a napokra beengedjük őket fűtött helyre, például garázsba, házba vagy a lakásba. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, úgy tartsuk be az Orpheus Állatvédő Egyesület javaslatait!

  • Ellenőrizzük, hogy a kutyaház megfelelően szigetelt-e, gondosan ki van-e bélelve!
  • Feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget!
  • Napközben többször is ellenőrizzük az állat ivóvizes tálát, a fagyott vizet langyosra kell cserélni!
  • Az utcán sétáltatott állatok tappancsait szétmarhatják a sózott járdaszakaszok, ezért ajánlatos ezeket a helyeket elkerülni, vagy a kedvencünk tappancsát "cipővel" megvédeni! (Ilyenkor jól jön a vízálló anyagból készült kutyacipő, sőt, a melegen tartó kutyaruha is.)

Ilyen a jó téli kutyaház: Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, ugyanezt (ha van barkács műhely) otthon mi magunk is elkészíthetjük. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál kicsit kell, hogy nagyobb legyen. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából kell, hogy legyen, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon kell, hogy álljon, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. A házon belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. A bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le. Udvaron telelő kutyust télen nem szabad fürdetni. Paraziták elleni permettel meleg helyen kezeljük le, hogy tudjon rendesen száradni. A kutyaházat tegyük fedett helyre, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba).


Kiemelt kép: pixabay.com
Kutya, forrás: MTI, szerző: Krizsán Csaba
Iozláció fólia, forrás: MagNet Bank

Hirdetés (X)

forrás: MTI, Orpheus Állatvédő Egyesület, diszpecserportal, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló