Mínusz 14,3 fokkal megdőlt a téli szezonrekord szombaton

Hír

írta: MTI
2021/01/18

Míg karácsonykor szokatlanul meleg, tavaszias idő volt, az elmúlt hét téliesre fordult az időjárás: szombaton Verpeléten megdőlt téli hőmérsékleti szezonrekord. Vajon tartós lesz a hideg?

A téli sportok szerelmesei valószínűleg megörültek a havazásnak és annak, hogy a tavak is elkezdtek befagyni. A természetnek is hiányoznak az igazi telek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményben adott hírt arról hogy szombaton rekordhideget mértek. Azt írták: országszerte fagyosan indult a reggel, átlagosan mínusz 6,6 fokig süllyedt a hőmérséklet, és a szezonrekord több helyen megdőlt. Ezen a télen mostanáig mínusz 12,7 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, amit a Nógrád megyei Zabaron mértek. Ott most mínusz 13,6 fokot mértek. Ennél is alacsonyabb hőmérsékletet mértek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hidasnémetiben, ahol mínusz 13,8 fok volt. A leghidegebb pedig Verpeléten volt, így mostantól mínusz 14,3 fok a mostani tél szezonrekordja.

Ez azonban még messze van a január 16-ra vonatkozó abszolút hideg rekordtól, ugyanis 1942-ben Putnokon mínusz 29,5 fokot mértek.

Az OMSZ az extrém hideg veszélye miatt három megyére is figyelmeztetést adott ki vasárnapra. A mérések alapján ez be is következett, volt, ahol hajnalban -16 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Az eddigi hideg hőmérsékletet az észak felől fölénk érkező fagyos levegő okozta, a héten azonban az Atlanti-óceán felől érkező, enyhe léghullámok alakítják majd időjárásunkat.


Képek forrása: 1. MTI / Vasvári Tamás; 2. OMSZ

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló