Eljött az életmódváltás ideje?

Magazin

2014/07/17

Az életmódváltásról szinte mindenkinek más jut az eszébe: van, aki az étkezését igyekszik megreformálni, míg más a munkarendjét szervezné át, és van, aki például költözést fontolgat. Bármelyik terv legyen is előtérben, valószínűleg életünk más területeire is hatással lesz ha megtesszük a döntő lépést. Itt most elsősorban azokról a lelki tényezőkről van szó, amelyek azt súgják, valami nem mehet tovább a régiben.

Az intuíció sugallata
Ha egy kis időre félretesszük a tudatunk racionális részét, felfigyelhetünk az intuíciónk adta jelzésekre, melyek olykor erős érzések, máskor halvány sejtelmek formájában jelentkeznek. Meditációval és figyelemgyakorlatokkal erősíthetjük azt a képességünket, hogy meghalljuk, mit üzen a belső hangunk. Minél inkább gyakoroljuk, annál rutinosabbak lehetünk benne. Érdemes hallgatnunk a megérzéseinkre, amikor azt súgják, ideje lenne új munka után nézni, vagy akár csak belekezdeni valami újba: például egy sportba, vagy egy tanfolyamba. Ilyenkor ne hagyjuk hogy az ellenérvek bojkottálják terveinket.


Csak a megfelelési kényszer hajt
A legtöbb ember élete nem nélkülözi a kötelességeket, és ez rendben is van így egészen addig, amíg sikerül megtalálni az egyensúlyt a mások és a magunk kedvéért végzett tettek között. Ám ha az életünk legnagyobb részét már csak a másoknak való megfelelés tölti ki, miközben lényünk valahol eltűnik a háttérben, vagy már csak a valaha rajtunk ragadt szerepeket játsszuk minden átélés nélkül, érdemes fontolóra vennünk hogy mit is csinálhatnánk másképp. Ilyenkor javasolt feltennünk magunkba a kérdéseket: Mit tehetnénk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben? Milyen dolgokat csináljunk, amikben sokkal inkább magunkra ismerünk?


Eltűnt a lelkesedés
A lelkesedés tartós hiánya az érzelmi kimerültség jele lehet. Ezért ha valaki azt tapasztalja, hogy már nincs semmi olyan az életében, ami felvillanyozná, nagyon fontos hogy szánjon több időt magára és a pihenésére, míg nem regenerálódik annyira, hogy ismét észre tudja venni az élet szépségeit. - Hogy idővel újra kedve legyen keresni azokat a dolgokat, melyek lelkesedéssel töltik el. Ne feledjük, hogy a világ valójában tele van érdekesebbnél érdekesebb dolgokkal, melyek közt mindenki megtalálhatja azt, ami neki szól.


Érzelmi viharok
Az egyes emberek érzelmi felépítése nagyban különbözhet, ám ha valaki azt veszi észre magán, hogy a megszokotthoz képest jóval hevesebb, vagy éppen kevésbé heves érzelmi reakciókat mutat az egyes helyzetekben, az annak a jele lehet, hogy belső változások kezdődtek. A hangulatingadozások, a szokatlan nyugtalanság, a dükitürések vagy a könnyek, melyek nem kapcsolódnak az aktuális helyzethez, azt mutathatják, hogy az eddigi keretek immáron tarthatatlanok.


Hogyan kezdjünk hozzá?
Azt mondják, a legnagyobb változások is egyetlen lépéssel kezdődnek. - Ez többnyire igaz is, a változáshoz szükséges egyetlen lépéshez a legtöbb esetben nagyon nagy elszántság kell. Kezdhetjük kicsiben is, néhány mindennapi, rutinszerű, avagy rendszeresen ismétlődő tevékenységgel, vagy akár új szokások kialakításával. Elkezdhetjük tehát lépésről lépésre alakítani úgy az életünket, hogy több időnk jusson magunkra, a gondolatainkra, és arra, amit igazán szeretünk csinálni.
De cselekedhetünk úgyis, hogy egyszercsak veszünk egy mély lélegzetet, és képletesen szólva fejest ugrunk az ismeretlenbe. A lényeg, hogy hozzuk meg a döntést.

 

A rovat új hírei

Hasonló