Fájdalomcsillapítás természetesen 1.

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/07/13

Háromrészes cikksorozatunkban a fájdalom megelőzését szolgáló tudatos táplálkozási lehetőségeket mutatjuk be. Az alábbi összeállításban felsoroltak akkor lehetnek igazán hatásosak, ha elfelejtjük a gyulladásos folyamatokat fenntartó és felerősítő „mű” élelmiszerek fogyasztását (elsősorban a finomított szénhidrátok bevitelét).

1. Cseresznye: ízületi gyulladásra, köszvényre, izomfájdalmakra (ajánlott adag: napi 45 szem)
A kutatások szerint egy tál cseresznye reggelire akár 25 százalékkal csökkenti a gyulladást jelző markerek értékét. Egy másik vizsgálat szerint azok a hosszútávfutók, akik hét nappal egy verseny előtt naponta kétszer 3 deciliter cseresznyelét fogyasztottak, kisebb izomfájdalomról számoltak be a verseny után.

2. Gyömbér:
migrénre, köszvényre, izomlázra (ajánlott adag: napi egynegyed teáskanál)
A gyömbér számtalan módon felhasználható: belereszelhető gyümölcslevekbe, turmixba, ázsiai ételekbe, de fogyasztható teaként is. Ilyenkor érdemes vékony szeletekre vágni, és 10-15 percen keresztül főzni a teavízben.

3. Lazac, hering, szardínia:
hát-és nyakfájásra, ízületi fájdalmakra (ajánlott heti 2-3 alkalommal)
A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak megakadályozzák az erek elmeszesedését, így biztosítják többek között, hogy a porckorongokhoz megfelelő mennyiségű oxigén és egyéb tápanyag jusson el. Az omega-3 zsírsavak gátolják továbbá a gyulladásos folyamatokat az erekben és az idegekben, valamint védik a szívet, és javítják a hangulatot is.

 

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például természetgyógyász tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.

forrás: origo.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Migrénre mentol

Amennyiben migrénes fejfájással küzdünk, érdemes kipróbálnunk a mentolt.