Fájdalomcsillapítás természetesen 3.

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/07/15

Háromrészes cikksorozatunkban a fájdalom megelőzését szolgáló tudatos táplálkozási lehetőségeket mutatjuk be. Az alábbi összeállításban felsoroltak akkor lehetnek igazán hatásosak, ha elfelejtjük a gyulladásos folyamatokat fenntartó és felerősítő „mű” élelmiszerek fogyasztását (elsősorban a finomított szénhidrátok bevitelét).

1. Áfonyalé: gyomor-és bélfekélyre (ajánlott adag: napi egy pohár). A fekélyek kialakulásának alapja a Helicobacter pylori baktérium túlszaporodása. A kórokozó a gyomor és a vékonybél védőrétegét támadja meg. Hagyományos gyógymódja az antibiotikum, de áfonyalével a kórkép meg is előzhető, ugyanis a gyümölcs meggátolja a kórokozó megtapadását a gyomor védőfalán. Három héten keresztül napi egy pohár áfonyalé az ilyen típusú fertőzések csaknem 20 százalékát számolja fel - gyógyszer nélkül. Fontos tudni azonban, hogy csak a százszázalékos gyümölcslé hatásos, a cukrozott lé felerősíti a szervezet gyulladásos folyamatait. Aki túl töménynek találja, hígíthatja vízzel.

2. Menta: irritábilis bél szindrómára, fejfájásra (ajánlott adag: napi egy pohár tea). Leveléből friss lesz a lehelet, de a mentaolaj enyhíti az izomgörcsöket is, emiatt hatásos a görcsökkel járó irritábilis bél szindróma esetén. A menta emellett remek fejfájás-csillapító: ebben az esetben a halántékra vagy a csuklóra csöpögtetett esszenciális olajat érdemes belélegezni.

4. Kávé: fejfájásra (ajánlott adag: napi két eszpresszónyi koffein). Szűkíti az ereket, ezek kitágulása ugyanis fejfájást idézhet elő. A koffein emellett felerősítheti (!) a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatását is. Fontos tudni azonban, hogy a kávé csak akkor csillapítja fejfájást, ha valaki nem rendszeres kávéfogyasztó, azaz a szervezete nincs hozzászokva a koffeinhez.

5. Kamilla, a Jolly Joker: elsősorban gyulladásgátló és görcsoldó hatású, de emellett természetes fájdalomcsillapító is, kiválóan alkalmas idegzsába, fül-, szem- és hasfájás enyhítésére, és a belőle készített kellemes ízű és illatú tea akár külsőleg borogatásként használható, de természetesen belsőleg fogyasztva is hatásos.

 

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például természetgyógyász tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.

forrás: origo.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Migrénre mentol

Amennyiben migrénes fejfájással küzdünk, érdemes kipróbálnunk a mentolt.