Fájdalomcsillapítás természetesen 2.

Magazin

írta: Admin
2013/07/14

Háromrészes cikksorozatunkban a fájdalom megelőzését szolgáló tudatos táplálkozási lehetőségeket mutatjuk be. Az alábbi összeállításban felsoroltak akkor lehetnek igazán hatásosak, ha elfelejtjük a gyulladásos folyamatokat fenntartó és felerősítő „mű” élelmiszerek fogyasztását (elsősorban a finomított szénhidrátok bevitelét).

1. Csípős paprika: köszvényre (ajánlott adag: napi fél teáskanálnyi por)
A chiliben található kapszaicin a fájdalomérzékelő receptorokat célozza meg. A hagyományos szájon át történő fogyasztása mellett használhatunk kapszaicin tartalmú krémeket is, amelyek célzottan alkalmazhatóak a problémás területeken.

2. Kurkuma: ízületi fájdalomra, vastagbélgyulladásra (ajánlott adag: napi egy teáskanál). Az ajurvéda évezredek óta alkalmazza a curryt fájdalomcsillapításra, illetve emésztési panaszokra. A curry fűszerkeverék egyik alapfűszere, a kurkuma azonban gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik: mérsékli az ízületi gyulladásokat, és az idegrendszerre is előnyös hatású. Aki nem kedveli a curryt, a kurkumát önmagában is rászórhatja salátára, párolt zöldségre, vagy belekeverheti joghurtba. A kurkumában található kurkumin - ez az a vegyület, amely az ízületi fájdalmat mérsékli - felszabadulását elősegíti, ha az ételben fekete bors is található.

3. Joghurt: irritábilis bél szindrómára (ajánlott adag: napi egy-két doboz). Talán az egyik legismertebb „csodaszer”. A probiotikus hatású - hasznos baktériumokat tartalmazó - joghurtok ugyanis enyhítik a gyomor- és bélfájdalmakat, mérséklik a gyulladásos folyamatokat, és a felfújódásra is gyógyírt jelentenek.

 

A cikkben közöltek alkalmazását megelőzően - pl. lehetséges allergiás reakciók elkerülése érdekében - mindenképp javasoljuk a bővebb informálódást, így például természetgyógyász tanácsának kikérését. A leírtak használatából eredő bármilyen kárért, problémáért nem vállalunk felelősséget.

forrás: origo.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Migrénre mentol

Amennyiben migrénes fejfájással küzdünk, érdemes kipróbálnunk a mentolt.