Fertőtlenítés baktériumokkal

Magazin

2015/10/25

Bár a baktériumokról elsőre valószínűleg nem a tisztaság jut eszünkbe, ideje hogy szakítsunk az előítéleteinkkel. A mikroorganizmusok között akadnak ugyanis olyan fajok, melyek nemhogy nem károsak, de kimondottan hasznosak lehetnek az egészségünkre nézve, sőt, idővel akár a környezetbarát tisztítószerek alapvető összetevőivé is válhatnak.

Felveszik a versenyt a bevált tisztítószerekkel
A baktériumok felhasználását célzó kutatások iránt körülbelül a 2000-es évektől nőtt meg az érdeklődés és nagyjából ekkortájt kezdtek kísérletezni a kórházi alkalmazással is. Egy, a londoni rendelőkben végzett kutatásban a Bacillus subtilis, másnéven szénabacillus nevű csoport hatását vizsgálták. Az eredmények szerint a baktériumos folyadék három hét alatt körülbelül ezerszer annyi kórokozót pusztított el, mint a szokásos takarítószerek.

Ezek a baktériumok elsősorban földdel táplálkoznak, használják talajjavítóként éppúgy, mint mosószerek adalékanyagaként, mivel természetes antibiotikumot termelnek. Ezeket a baktériumokat tartalmazó szerek hatékonyságának egyik titka, hogy még azután is „takarítanak”, miután a felmosórongy visszakerült a helyére: Sean Derrig, a szer egyik fejlesztője kifejtette, hogy a bacik, miután elvégezték a dolgukat, hibernálódnak és inaktív spórákat alkotnak. Amikor azonban újra felbukkan az ellenség, ismét munkához látnak. Így a kórokozóknak esélyük sincs arra, hogy szaporodjanak vagy ellenállóvá váljanak. A organizmusoknak ugyanez a csoportja egyébként probiotikumként is áldásos hatásokkal bír. - Egy 2007-es tanulmány szerint például megelőzheti a Clostridium difficile nevű kórokozó által okozott, egyes állatok esetében olykor halálos kimenetelű hasmenést.

Bacizuhany
Egy szintén nemrégiben fejlesztett másik találmány a fürdést is baktériumzuhannyal helyettesítené abból kiindulva, hogy a bőrünknek is szüksége van bacillusokra, a legtöbb szappan és tusfürdő viszont ezeket sem kíméli. Ugyanis a tisztaság nem egyenlő a fertőtlenítéssel - vallják a készítmény alkotói, akik szerint itt az ideje, hogy újra összekapcsolódjunk a természettel. Igen ökos gondolat!

Vízöblítés helyett
Kínában igen nagy szükség van az innovatív módszerekre a tisztaság terén, tekintve a növekvő népességet, valamint a víz-, illetve a vízöblítéses wc-k hiányát. Kínai tudósok ezekre a problémákra tekintettel fejlesztették ki azt a készítményt, mely ürülékevő baktériumokkal szagtalanítja a wc-ket. Az aktív mikroorganizmus a lactobacillus család tagja, azé, melynek képviselői többek között a joghurtban, sörben is megtalálhatók. A szóban forgó baktérium tejsavat bocsát ki, amivel megakadályozza a szagokat kibocsátó baktériumok fejlődését. Erről a találmányról korábban hírt is adtunk.

Szintén a mellékhelyiségeket, egészen pontosan a piszoárokat célozza meg az ecobug nevű kapszula, mely nemcsak a szagokat semlegesíti, hanem a vízkövet is feloldja. Fejlesztői hangsúlyozzák, hogy ezzel a természetes tisztítószerrel ki lehet váltani a vízöblítés jelentős részét, így tetemes vízmennyiséget spórolhatunk vele. A vízöblítés egyébként is érzékeny pont a vízgazdálkodásban, egy tartály ugyanis általában több vizet pazarol el öblítésenként, mint egy ember napi vízszükséglete, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor ivóvizet használunk el, azaz pazarlunk. Amennyiben azzal számolunk, hogy egy férfi naponta átlagosan négyszer használja a mosdót és egy öblítéssel közel 4 liter ivóvizet pazarol el, egy átlagos piszoár éves fogyasztása nagyjából 151 000 liter vízre jön ki. Nagyon is aktuális tehát, hogy elgondolkodjunk az alternatívákon, melyek kiválthatják a pazarló és környezetkárosító szokásainkat.


Képek forrása: freestockphotos.biz

 

forrás: dailymail.co.uk, boston.cbslocal.com, supers-choice.com

A rovat új hírei

Hasonló