Hogyan és mivel mossunk kezet?

Magazin

2015/04/16

A mindennapok során, a külső környezettel érintkezve kezünk bőre szennyezetté válik, így nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres, megfelelő kézmosás szükségességét! Azonban nem mindegy hogy mivel és hogyan tisztítjuk meg kezeinket. Egyes kézmosószerek és szappanok félelmetes anyagokat tartalmaznak.

Otthonunkban, munkahelyünkön, a tömegközlekedési eszközökön folyamatosan érintkezünk olyan felületekkel, melyek hemzsegnek a kórokozóktól, ezért oda kell hogy figyeljünk a rendszeres és megfelelő kézmosásra.

Közönséges kontra antibakteriális szappan

Az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt az antibakteriális komponenseket – többek között triklozánt, triklokarbánt - tartalmazó termékek száma. Több fórumon olvasható, hogy az antibakteriális termékek hatékonyabbak a kórokozók (fogkrémek esetében ínygyulladás) ellen. De azt illetően, hogy ezek valóban hatásosabbak, mint a hagyományos termékek, nincs bizonyíték.

Az Arizona Állami Egyetem kutatója, dr. Rolf Halden határozott véleménye, hogy az antibakteriális szappanok használata értelmetlen, mivel a legtöbben nem megfelelően használják ezeket. Annak érdekében, hogy kellő hatékonysággal elpusztítsuk a mikrobákat, legalább 20-30 másodpercig kéne kezet mosnunk, ezzel szemben ez sokszor mindössze csak 6 másodpercet vesz igénybe.  Sőt, mi több, a mikrobák idővel képesek alkalmazkodni ezekhez az antibakteriális anyagokhoz, ellenállóvá válhatnak velünk szemben. Egyes kísérletek pedig arra engednek következtetni, hogy a termékek befolyással vannak az emberi hormonokra.

Nemrégiben a Food and Drug Administration is kifejtette az álláspontját, miszerint el kéne távolítani ezeket a termékeket a normál hétköznapi használatra szánt árucikkek közül, kivéve, ha bizonyítják, hogy teljességgel ártalmatlanok az emberi egészségre nézve.

Hideg vagy meleg vízzel mossunk kezet?
Sokunknak úgy tanítják, hogy a megfelelő kézmosás meleg vízzel, kezünkön a szappant alaposan eloszlatva, legalább 20 másodpercig történik. De a kézmosást nem is meleg, inkább forró vízzel kéne végeznünk – melynek hőmérsékletét már nehéz tolerálni- ahhoz, hogy valóban értelme legyen. Ehhez még pluszban hozzájárul, hogy a meleg vízzel való kézmosás puhítja a bőr felső rétegét, mely fogékonyabbá teszi azt az infekciókkal szemben. Ha viszont a hideg vizet választjuk, rengeteg energiát is spórolunk, miközben környezetünkre és pénztárcánkra is gondolunk. Kulcsfontosságú tehát hogy szappant megfelelő ideig dörzsöljük a kezünkhöz, miközben folyóvizet alkalmazunk.

A helyes kézmosás szabályai
Az ÁNTSZ szerint a helyes kézmosás a következő műveletekből áll: víz, szappan, kézmosás, öblítés, szárítás. Érdemes megjegyezni, hogy ők a meleg vizes kézmosásra szavaznak, de a kézmosás időtartamának ők is legalább 20 másodpercet jelölnek meg. Az öblítő víz legyen bőven folyó, és ügyeljünk a törülköző higiéniájára! Azt pedig ne feledjük, nem feltétlenül az antibakteriális szappan és a meleg víz a jó választás; megfelelően végzett, hideg vízzel történő kézmosás esetén viszont környezetünkkel is jót teszünk! Gondoljunk csak bele, ha mától minden ember megváltoztatná kézmosási szokásait, mennyi energiát spórolhatnánk…

Milyen szappant válasszunk?
Elsősorban olyat, amelyben nincs pálmaolaj, gondoljunk az orangutánokra (lásd ez a korábbi írásunk)! Natúr szappanok vásárlásakor is érdemes megnézni az összetevők listáját, mivel nagyon könnyen előfordulhat, hogy a termék nem mentes a pálmaolajtól.

Figyeljünk az összetevőkre!
• Az antibakteriális szerek, például a triklozán számos termékben megtalálhatóak, mint a folyékony szappanban és tusfürdőkben is. Egy tanulmány szerint az antibakteriális készítmények megzavarják a tesztoszteron működését a sejtekben, mérgezőek és rákkeltőek lehetnek. Továbbá a hasznos, védelmező baktériumokat is megölhetik, ami a fertőzésre való fogékonyságot növeli.
• A szappan tartalmazhat formaldehidet is, ami ugyancsak káros szervezetünkre. Bár az Európai Unió betiltotta a formaldehid kozmetikumokban való felhasználását egészségügyi okokra hivatkozva (úgymint légúti problémák, szem irritáció, rák, immunrendszer károsodás, genetikai károsodás, asztma), mégis a mai napig számos termékben használják fertőtlenítőszerként vagy tartósítószerként. (Néha nincs feltüntetve az összetevők listájában, de más vegyületek lebomlása során is létrejöhet, ezek a diazolidinil karbamid, imidazolidinil karbamid és a kvaternium vegyületek.).
• Ugyancsak kerülendő a Talkszteatit (zsírkő), amelynek feldata, hogy elnyelje a nedvességet és csillogó hatást eredményezzen. Az emberre rákkeltő hatással van és közvetlen kapcsolatban áll a petefészekrákkal. A talkszeatit belélegezve, az azbeszthez hasonlóan, tüdődaganatot okozhat. Kozmetikumokban található mérgekről itt olvashat.

Igyekezzünk természetes anyagokból, gyógynövényekből összeállított szappant vásárolni, például bioboltokban. A gyógynövények hozzájárulnak a bőr regenerálásához, méregtelenítéséhez, és egészségének megőrzéséhez is. Méregmentes bőrápolásról itt írtunk.


Ön hagyományos szappant, vagy folyékony kézmosószert szokott használni?

A rovat új hírei

Hasonló

5 recept a ragyogó bőrhöz

A természet patikájában számos olyan növény közül válogathatunk, melyeknek a bőrápolás terén is hasznát vesszük.

Támadás alatt a Nutella?

A francia környezetvédelmi miniszter bojkottra szólít a Nutella pálmaolaj felhasználásának ürügyén. Ugyanakkor megoszlanak a ...

Kényeztető fürdés

Már Kleopátra is tudta, hogy a jó fürdőzés igazi wellness lehet a testnek és léleknek: megnyugtat, energiával tölt fel.