Forradalmi felfedezés

Interjú

2013/10/18

Az állóképesség akár 30%-kal is megnövelhető redox jelzőmolekulák bevitelével – ezt bizonyították be amerikai tudósok. A kiemelkedő felfedezés nem csak az atléták, de a hétköznapi emberek életébe is komoly változásokat hozhat. Justin Wilsonnal, az ASEA vállalat európai piacokért felelős alelnökével beszélgettünk.

eco: Mekkora felfedezésről van szó? Tudna-e mondani hasonló mérföldkövet az egészségügy-kutatás területén?

JW: Hogy mihez hasonlítható, arra a legjobb példa a penicillin felfedezése. Azzal együtt, hogy ez a termék nem gyógyszer vagy gyógyhatású szer, az egészségünkre igen nagy hatással van. A tudósok az elmúlt 9-11 évben kezdtek el igazán foglalkozni a jelzőmolekulákkal. Mára egyre több helyen lehet találkozni a témával, de azért a legtöbb ember még nem ismeri ezek hatását úgy, mint a vitaminokét vagy nyomelemekét.

eco: Kicsit mutassuk be az olvasóknak a "terméket"!

JW: Az immunrendszerünk és az alapvető sejtfunkciók szempontjából nélkülözhetetlen redox jelzőmolekulákat a szervezetünk minden sejtje termeli, ám az emberi test természetes képessége ezek termelésére az idő előrehaladtával, az öregedéssel csökken. David Neiman professzor és kutatócsapata az Appalache Állami Egyetem David H. Murdock Kutatóintézetében kimutatta, hogy azoknak a kísérleti egereknek, melyeknek redox jelzőmolekulákat juttattak a szervezetébe, közel 30%-kal megnőtt az állóképességük.
A redox jelzőmolekulák (ROS) az egerekben 29%-kal megnövelték a futási időt, potenciálisan a hatékonyabb zsírsav-oxidáció révén - amit a megnövekedett P-ACC enzim szint jelez - és azáltal, hogy az izmok a glükogénnel jobban takarékoskodnak. Az adatok alátámasztják, hogy egyhetes redox jelzőmolekula-bevitel után az egerek szervezetében kapacitásnövekedés következett be, valamint megváltozott az anyagcseréjük is. Az antioxidáns kapacitásban szintén jelentős változások voltak megfigyelhetőek. Az ASEA-t használó csoport tagjainál a fizikai aktivitás során az oxidált glutation (GSSG) szintje is jelentősen csökkent az izomszövetekben.

eco: A redox jelzőmolekulák száma tehát idővel csökken. A bevitel segítségével egy idős szervezetet is meg lehet újítani? Például, ha én 80 éves lennék, hány éves ember szintjét érhetném el szervezetem kapacitása és ellenálló-képessége tekintetében?

JW: Jó kérdés. Azt természetesen nem állítjuk, hogy visszafelé menne az időben. Ám ha megadjuk a sejteknek, amire szükségük van, akkor az számos tekintetben megmutatkozik a szervezetben, az immunrendszerben. Fontos, hogy az öregedéssel egyre nagyobb redox jelzőmolekula bevitelre van szükségünk, hiszen a szervezet egyre kevesebbet termel.

eco: Ez kihat magára az öregedésre is? Hiszen az öregedést azok a gének okozzák, amelyek magával az immunrendszerrel is összefüggésben állnak.

JW: Teljes mértékben. Bár nem gyógyszer, nem gyógyhatású készítmény és persze nem csodaszer, mondhatjuk, hogy egy nagyon jó öregedés-gátló termékről van szó. A kutatások során vizsgáltuk a glutetion nevű antioxidánst is, amely természetes állapotában néhány gyümölcsben és zöldségben, nagyobb mennyiségben pedig a fehérjetartalmú ételekben található meg és az öregedéssel áll kapcsolatban. Az előzetes vizsgálatok azt mutatták, hogy a redox jelzőmolekula bevitelt követően a glutetion és más antioxidánsok hatékonysága 500%-kal növekszik. Hasonlatképpen, ha azt mondjuk, hogy a glutetion egy lámpa, akkor a redox jelzőmolekula az áram, amelynek köszönhetően a lámpa világíthat.

eco: Milyen formában lesz elérhető a termék? Pirula? Esetleg injekció?

JW: Egyelőre az egyetlen anyag, amelyben sikerült stabilizálni a redox jelzőmolekulákat, a folyadék, konkrétan a klinikai tisztaságú só és desztillált víz keveréke. A javasolt adag naponta kb. 1 deciliter.

eco: Tehát napi rendszerességgel javasolt bevinni?

JW: Igen. Akárcsak a vitaminokat és ásványi anyagokat, folyamatosan kell bejuttatni a szervezetbe.

eco: Az egyhetes redox jelzőmolekula-bevitel után kapacitásnövekedés következik be a szervezetben, valamint megváltozik az anyagcsere is. Anyagcsere gyorsulásról vagy lassulásról beszélünk?

JW: Gyorsulásról beszélünk.

eco: Szokták mondani, mint az élet egyik alapigazságát, miszerint "valamit valamiért". Az anyagcsere megváltozása okán is joggal vetülhet fel a kérdés az olvasóban, hogy milyen árat fizetünk ezért a hatásáért? Gondolok sejt-öregedésre, vagy egyéb következményre.

JW: A redox jelzőmolekulák, amelyeket ebben a sós-vizes alapban stabilizáltunk, eleve megtalálhatóak a szervezetben is, hiszen a szervezet maga is termeli ezeket. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy 0%-os mérgezési aránya van, tehát képtelenség túladagolni.

eco: Akárcsak a C-vitamint?

JW: A legtöbb vitaminnak van olyan küszöbértéke, amely már mérgezőnek minősül. Az ASEA-nak ez a szintje 0, tehát nincs ár, amit meg kell fizetni érte.

eco: Csupán a termék ára:)

JW: Valóban! Jobb választ adott a kérdésre, mint jómagam.:)

eco: A szervezet rászokhat az ASEA-ra?

JW: A terméknek nincs addiktív tulajdonsága és nincs benne stimulálószer sem. Ha szedjük, a szervezet energikusabb, ellenállóbb, terhelhetőbb lesz, ha a szedését abbahagyjuk, akkor a szervezet visszaáll a korábbi állapotára.

eco: A termék igen széles felhasználási területtel bír, talán műtétek esetében, a páciens gyorsabb felépülése érdekében is használható? A sporton kívül hol lehet még hasznosítani ezt a gyógyhatású készítményt?

JW: Nagyon óvatosan kell bánnunk a termék kategorizálásával, mert itt Magyarországon élelmiszerként van forgalmazva, azaz nem étrendkiegészítőről, de nem is gyógyhatású készítményről vagy gyógyszerről beszélünk. Mivel a redox jelzőmolekula egy teljesen új fogalom, speciális élelmiszerként van nyilvántartva. Jelenleg még vizsgáljuk a felhasználási területeket, nagyon komoly kutatócsapat dolgozik ezen.

eco: Az elhangzottak alapján az őssejt terápia juthat eszébe az olvasóknak...

JW: Igen az összehasonlítás jó. Lényegében a redox jelzőmolekulák a testet irányítják, hogy mit tegyen, különböző hatásokra hogyan reagáljon. Ha például egy vírus bejut a szervezetbe, ezek a molekulák jelzik az immunrendszernek, hogy oda csoportosítson át nagyobb "erőforrást". De ha például rákos a sejt, akkor azt is jelzi a molekula, hogy a szervezet iktassa ki a sérült "elemet", hogy helyét átvegye egy új és egészséges sejt.

eco: Gratulálunk a felfedezéshez, sok sikert kívánunk Önöknek.

 

A rovat új hírei

Hasonló

1400 évig is élhet

A további kutatások elvezethetnek az emberi öregedés problémájának megoldásához.