1400 évig is élhet

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/12

A Dél-dániai Egyetem biológusai kiderítették, hogy a Hydra magnipapillata nem képes öregedni. Akár 1400 évig is elélhet. A további kutatások elvezethetnek az emberi öregedés problémájának megoldásához.

A Hydra magnipapillataról
A csőszerű testtel, összesen egy darab testnyílással, és tapadós lábakkal rendelkező édesvízi ragadozó állatka nem mindennapi látványt nyújt. Szája körül több hosszú csáp helyezkedik el, emiatt sem tűnik igazán barátságosnak. Noha a szabadszemmel alig észrevehető lény csupán néhány milliméter hosszúságú, mégis, akár a nálánál többszörte nagyobb zsákmányt is játszi könnyedséggel vadássza le. Kedvenc táplálékai az ebihalak, vízibolhák, férgek, halivadékok, rovarlárvák. A hydrákat csak a legtisztább édesvizekben találhatjuk meg.

Szinte halhatatlanok
A tudósok most komoly érdeklődést mutatnak a regeneratív képességgel rendelkező hydrák iránt. Különlegességük ugyanis, hogy bennük az öregedés folyamata nem játszódik le, így életük végét sem a korosodás okozza. Akár az 1400 évet is megélhetik, lényegében tehát halhatatlanok. Titkuk az, hogy folyamatosan, sejtszinten tudják megújítani önmagukat. Ez a szuperképesség azonban nem mindegyik egyedre jellemző, az elvégzett kutatómunka eredményei azt mutatják, hogy a vizsgált populáció csupán 5 százaléka fogja elérni ezt az elképesztő kort.

Az emberi öregedés kutatása
Az öregedést kutatva a tudósok természetesen nem álltak meg a hydránál, összesen 46 különböző fajra - köztük emlősökre és növényekre - terjesztették ki a vizsgálatokat. Például a kaliforniai üregteknősök, vagy a fehér mangrove fák az idő múlásával erősebbé válnak, miközben az emberek, az emlősállatok és a madarak idővel gyengülnek.

"Az emberek nagy része, köztük számos tudós hajlamos azt gondolni, hogy az öregedés elkerülhetetlen, természetes folyamat, és hogy minden élőlény az évek múlásával elgyengül, miközben folyamatosan nő haláluk valószínűsége.” - mondta Dr. Owen Jones evolúciós biológus.  – „A vizsgált élőlények halálozási sémái megleptek minket. Hogy teljesen megértsük az öregedés evolúciós okait, hosszabb és nagyobb volumenű kutatásra van szükség, míg végül eljutunk az emberi öregedés problémájának megoldásához.


Kép forrása / Szerző: Friederike Anton-Erxleben

 

forrás: capitalbay.com, dailymail.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

A "hosszú élet szigete"

A dél-kínai Hajnan megkapta a hosszú élet szigetének titulusát, miután több mint 1900 száz éven felüli polgár lakja.

Forradalmi felfedezés

Az állóképesség akár 30%-kal is megnövelhető redox jelzőmolekulák bevitelével.