Górcső alatt a Candida diéta

Magazin

2015/03/26

Sokat hallottunk már róla, de talán nem tudjuk pontosan, hogy mi is valójában az úgynevezett Candida diéta. Egyáltalán létezik ilyen? Van olyan étrend, amely segít a már kialakult Candidiázis esetén? Nézzük meg, hogy mit is jelent valójában ez diéta.


A köznyelvben Candidaként emlegetett gomba (Candida albicans) a sarjadzógombák csoportjába tartozik, amely minden egészséges szervezetben megtalálható – a bőrön, szájüregben, bélrendszerben - anélkül, hogy bármilyen problémát okozna. A gond akkor kezdődik, amikor a szervezetünkben felborul a már jól megszokott egyensúlyi állapot a bennünk élő mikrobák közt és túlsúlyba kerül az emlegetett Candida.

A mikrobák harca. Mikor kerülhet uralomra a Candida?

Legyengült immunrendszerű egyéneknél (pl. tumoros betegek), hosszan tartó antibiotikumos kezelés kapcsán, helytelen életvitelt folytatóknál alakul ki leggyakrabban a megbetegedés.

Hogyan kezeljük?

Bár a Candida fertőzés egyre többeket érint, a megfelelő étrendi kezelést illetően nagyon ellentmondásosak a vélemények, hiányoznak a hosszú távú tudományos kutatási eredmények a diéta hatásosságát illetően. A tünetek is szélsőségesek lehetnek, sokszor nehezen körülírhatók, egyéni érzékenységtől is függenek.  Sok kórkép esetén felmerül, hogy a háttérben a Candida állhat – puffadás, pszichés zavarok, bőrkiütések, izom- és ízületi fájdalmak, fejfájás – de enyhe túlzással állítható, hogy a bajok forrása az, hogy felborult a szervezetben élő mikrobák egyensúlya. Ezen segíthetünk étrendünk megváltoztatásával.

Mit együnk és mit ne együnk?

A diéta során minden olyan élelmiszert ki kell iktatni, amely a gombának tápanyagul szolgál. Így tiltó listára kerül a cukor a méz, a cukorral, mézzel készült ételek (szörpök, desszertek, üdítőitalok), a finomított liszt és az ebből készült ételek, ecet és ecetet tartalmazó dolgok, erjesztett élelmiszerek (pl. kovászos uborka), a kefir. A gyümölcsök közül kerülendő a banán, a szőlő, illetve az aszalt gyümölcsök, a gyümölcskészítmények közül a dzsemek, koncentrált cukortartalmuk miatt. Kerülni kell minden olyan élelmiszert, ami penésszel szennyezett lehet (szárított gyümölcsök, földimogyoró), és az alkoholt is ki kell iktatni!

Az ételkészítések során mindig törekedjünk a természetességre, hiszen immunrendszerünk akkor tud igazán jól működni, hogy ha nem terheljük le a sok adalékanyagot, állományjavítót, tartósítószert tartalmazó élelmiszerekkel. A tejtermékek közül rendkívül jó választás a natúr joghurt, a tej, vagy a túró, változatos felhasználással. Együnk sok zöldséget, lehetőleg minél több féle színben, napjában legalább háromszor nyersen. Itt meg kell, hogy említsük a fokhagymát, amely kiváló baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, érdemes tehát becsempészni a napi étrendünkbe. A gabonaipari termékek közül részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat, durumtésztát.  Érdemes megjegyezni, hogy nyugodt szívvel lehet élesztőt használni a kenyérkészítésnél, hiszen az élesztőgombák a kenyérsütés során 55 °C felett elpusztulnak.

És ami még fontos…

A Candida diéta nem csupán egy felfújt „divat-diéta”, hanem hosszan tartó küzdelem a szervezetben túlszaporodott gomba ellen, a betegség súlyosságának függvényében, étrendi kivitelezése mindenképp dietetikus szakemberrel történő konzultációt igényel.  Emellett fontos az is, hogy milyen környezetben élünk; szükségünk van a napfényre, szabad levegőn töltött időre, friss levegőre, mozgásra, nevetésre! Ezzel nem a Candidát, hanem a lelkünket tápláljuk, immunrendszerünket erősítjük.


A rovat új hírei

Hasonló

A gyógyító böjt

A tél vége-tavasz eleje a megújulásról szól: éled a természet, elvégezzük a nagytakarítást, és böjtölünk az ...