Greenpeace Magyarország: A budapestiek háromnegyede betétdíjas palackokat használna

Hír

2019/02/15

A budapestiek elsöprő többsége, 75%-a támogatná a betétdíjas rendszer bevezetését, és választaná a visszaváltható palackot az egyszer használatos helyett − derül ki a Greenpeace Magyarország 2018 decemberében végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Ez is bizonyítja: a magyarok valódi, hatékony fellépést várnak a kormánytól a műanyagszennyezés csökkentése érdekében. A környezetvédelmi szervezet korábbi, az egyszer használatos műanyag zacskók betiltását követelő petíciója az eddigi legnépszerűbb környezetvédelmi kezdeményezés hazánkban, melyet eddig több mint 150 000-en írták alá. A Greenpeace most azt várja a kormánytól: ezúttal vegye figyelembe a lakosság akaratát a termékdíjtörvény jelenleg zajló átdolgozása során, és tiltsa be hazánkban az egyszer használatos műanyag zacskókat, valamint vezessen be betétdíjas rendszert a palackokra.

A Greenpeace Magyarország megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet 2018. november 24. és december 10. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatást 800 fős mintán Budapesten, személyes adatfelvétellel. A kutatás során kiderült: a budapestiek egyértelműen támogatják a kötelező betétdíjas rendszer bevezetését az italoknál, annak érdekében, hogy az egyszer használatos palackok helyett a visszaváltható változatok terjedjenek el széles körben, és így csökkenjen a műanyagszennyezés.

A megkérdezettek háromnegyede (75%) választaná a betétdíjas, visszaváltható palackokat, és mindössze alig több mint ötödük (22%) tartana ki ebben az esetben is az egyszer használatos flakonok mellett. [1]

A megkérdezettek válaszai egybevágnak az Európai Unió Tanácsának környezetvédelemért felelős miniszterei által tavaly decemberben elfogadott új irányelvtervezetével, ami az egyszer használatos műanyag hulladékok jelentős csökkentését írja elő a tagállamok számára [2]. Az irányelv azt mutatja: az Unió is felismerte, hogy az egyszer használatos műanyagok szennyezése olyan globális problémává vált, amire csupán az újrahasznosítás nem nyújt megoldást – csökkentési célokat is elő kell írni. Az idén tavasszal végső elfogadásra kerülő uniós irányelv azonban nem több, mint amit a neve is sugall: egy határidőkhöz rendelt célszámokat tartalmazó kötelezettségcsomag a műanyagszennyezés elleni szigorúbb fellépésre. Az azonban, hogy a gyakorlatban melyik ország miként éri el a célszámokat, már jórészt a tagállamokon múlik.

A magyar kormány egyelőre nem tartozik a műanyagszennyezés ellen harcolók élbolyába. Annak ellenére, hogy hatalmas társadalmi támogatottsága volt, a kormány tavaly novemberben nem támogatta a saját minisztériuma által kidolgozott javaslatot [3], amely kivezette volna a vékony falú műanyag szatyrokat a használatból egy két éven át tartó termékdíjemelést követően. A termékdíjtörvény átdolgozása most ismét napirenden van, a szakértői egyeztetések és tárgyalások jelenleg is folynak.

Azt várjuk a kormánytól, hogy képviselje a magyar lakosság akaratát és hosszú távú érdekeit. Az új jogszabály megalkotásakor vegye figyelembe, hogy Magyarország eddigi legnépszerűbb környezetvédelmi kezdeményezésének keretében 150 000-en álltak ki az egyszer használatos műanyag szatyrok kivezetése mellett, és a fővárosiak háromnegyede támogatja a betétdíjas rendszer visszaállítását. A betétdíjjal el lehetne érni, hogy a palackok ne a környezetbe, ne a hulladéklerakóra kerüljenek, hanem anyagában hasznosítsák  őket újra; sőt ami környezetvédelmi szempontból a legkedvezőbb, tisztítás után töltsék őket újra” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A hazai PET felhasználás 3%-kal meghaladja a világátlag és az európai 2016-os 7,2%-os átlag értékét [4]. Világszinten másodpercenként 160 000 műanyag szatyrot [5], és évente 500 milliárd műanyag palackot gyártunk [6]. Van olyan nemzetközi kávézólánc, ahol 4 milliárd eldobható kávéspoharat használnak el évente [7]. A világon valaha legyártott műanyagok 90,5%-át máig nem hasznosították újra [8].


Képek forrása: Kiemelt kép: pixabay.com, Második kép: Greenpeace

Jegyzetek:

  1. A Greenpeace Magyarország felkérésére a Policy Solutions és a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet végzett reprezentatív közvélemény-kutatást 2018. november 24. és december 10. között Budapesten. A kutatás azt mérte föl, hogy a fővárosiak körében mekkora a támogatottsága a kötelező betétdíjas rendszernek az egyszer használatos palackokkal szemben.
  2. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-6867_en.htm
  3. http://www.kormany.hu/download/0/08/71000/
  4. Magyarország műanyagipara 2017-ben, Polimerek Magazin 2018/7-es szám, a Magyar Műanyagipari Szövetség szaklapja. http://asvanyvizek.hu/wp/wp-content/uploads/2018/10/fogyasztasi-adatok-2017.jpg
  5. A világ helyzete 2004, Worldwatch Institute http://www.worldwatch.org/node/1043
  6. https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/28/a-million-a-minute-worlds-plastic-bottle-binge-as-dangerous-as-climate-change
  7. https://globalassets.starbucks.com/assets/9265e80751db48398b88bdf09821cc56.pd
  8. http://advances.sciencemag.org/content/3/7/e1700782.full

 

forrás: Greenpeace

A rovat új hírei

Hasonló