Minőségi csapvízzel a műanyaghulladék ellen! - A Magyar Víziközmű Szövetség is csatlakozott a Műanyagmentes Júliushoz!

Hír

2020/07/02

A Magyar Víziközmű Szövetség az idei évben is örömmel csatlakozik műanyagmentes július kihíváshoz! Kapcsolódva a nemzetközi és a hazai projektekhez, a MaVíz is felhívja a lakosság figyelmét a környezettudatos viselkedésre és a műanyagmentes élet előnyeire!

A Magyar Víziközmű Szövetség, mint a hazai ivóvíz szolgáltatók és szennyvízelvezetéssel foglalkozó szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete, kiemelten fontos feladatának tartja a csapvíz népszerűsítését és az ivóvíz presztízsének védelmét, valamint annak erősítését!

Az ivóvíz az élet legalapvetőbb eleme; a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb kihívást az emberiség számára. Napjainkban rengeteget hallani arról, hogy a műanyagszennyezés mekkora károkat okoz világszerte, elárasztanak bennünket a mikroműanyagok, azonban, ha odafigyelünk és környezettudatosabban viselkedünk, közösen megállíthatjuk ezt a szörnyű folyamatot!

A plasticfreejuly kampány célja, hogy csökkentsük az egyszer használatos műanyagok, valamint a PET palackok számát. A kezdeményezést életre hívók arra buzdítanak mindenkit, hogy amikor lehetőségük van rá, töltsék újra kulacsukat csapvízzel és próbálják meg beépíteni mindennapjaikba az egyszerhasználatos műanyagok alternatíváit!

És hogy miért csapvízzel töltsük újra kulacsunkat?

1. Azért, mert a csapvíz OLCSÓ! - 1 m3, azaz 1.000 liter csapvízzel pontosan 2.000 db 1⁄2 literes palackot lehet megtölteni. 1 m3 víz ára Magyarországon átlagosan 260 Ft /m3, tehát, ha kiszámoljuk, akkor egy fél literes flakont pontosan 13 fillérből tudunk megtölteni.

2. Azért, mert a csapvíz BÁRMIKOR ELÉRHETŐ! - Hazánkban mindenhol rendelkezésre áll a jó minőségű csapvíz, Magyarországon a vezetékes ivóvízzel ellátott települések aránya 100% -os.

3. Azért, mert a csapvíz EGÉSZSÉGES! - Tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges és elégséges ásványi anyagokat, ezenkívül változatosan fogyasztható, hiszen gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve igazán ízletes, kiválóan hűthető - így finom szomjoltó készíthető belőle.

4. Azért, mert a csapvíz BIZTONSÁGOS! - Magyarországon az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott ivóvizet.

Nagy Edit a Szövetség főtitkára idén is örömmel üdvözölte a kezdeményezést és szeretné újra mindenki figyelmét felhívni arra, hogy Magyarországon nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen mindenhol fogyasztható a csapvíz, valamint a szolgáltatók által fenntartott nyilvános kutak vize. A kampányhoz való csatlakozással mi is szeretnénk felívni a figyelmet arra, hogy PET palack nélkül is bármikor, bárhol elérhető az ivóvíz és ezúton kérjük az éttermeket, vendéglátóhelyeket, hogy csatlakozzanak ehhez a kiváló kezdeményezéshez, hiszen ezzel is hozzájárulnak a környezet és a vízkincs védelméhez. Amit szeretnék még kiemelni, az az, hogy ebben a tikkasztó hőségben még fontosabb a folyamatos hidratálása szervezetünknek, figyelni kell arra, hogy fogyasszunk elegendő folyadékot. Erre a csapvíz a legalkalmasabb, hiszen tényleg a legjobb szomjoltó - nincs benne semmi felesleges adalékanyag, cukrot sem tartalmaz, viszont minden ásványi anyag megvan benne, amire a szervezetünknek szüksége van!”

A Magyar Víziközmű Szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy minden olyan kezdeményezés mellett álljon ki, amely a környezettudatos gondolkodásra és a környezettudatos viselkedésre, a vízkincs védelmére és a környezet megóvására hívja fel a figyelmet!

Közös érdekünk, hogy óvjuk a Földet és környezetünket, - hogy gyermekeink, unokáink is tudják még használni – és erre ne csak júliusban figyeljünk, hanem az év minden napján!!!


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Polina Tankilevitch

forrás: Magyar Víziközmű Szövetség

A rovat új hírei

Hasonló

Nyaralás a műanyagtengerben?

A Földközi-tenger mindössze vizeink 1%-át teszi ki, de a mikroműanyagok 7%-át tartalmazza, ami rekordmennyiségnek számít. A ...

Mikroműanyag úszik a Tiszában!

Magyarországon elsőként végzett mikroműanyag-vizsgálatot egy független laboratórium. Kiderült, hogy jelentős, az európai ...