Magyarországon 2021-től teljesen betiltásra kerülnek a műanyag zacskók

Hír

írta: ecolounge
2018/10/11

A termékdíjtörvény módosításával várhatóan nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, és a kör várhatóan tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, köztük a keverőpálcával és a szívószállal - mondta Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár egy pénteki budapesti fórumon. Hozzátette: 2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat.

"Az intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a Földet legalább olyan állapotban tudjuk továbbadni, ahogy kaptuk" - fogalmazott a The Universal Sea - Pure or Plastic?! fenntarthatóság és művészet című nemzetközi konferencián. Felidézte, hogy Magyarország a vonatkozó európai szabályozást évekkel megelőzve jelentős mértékű termékdíj megfizetését írta elő 2012-ben, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát: hat év alatt a felére, azaz fejenként 160-170 darabról 80-ra.

2018. szeptember 16-án jelentette be terveit az Innovációs és Technológiai Minisztérium (bővebben itt), miszerint megnövelnék az eldobható műanyag zacskók és más termékek termékdíját, betiltanák a fizikailag rövid idő alatt szétmálló, de biológiailag nem lebomló műanyag zacskók forgalmazását, 2021. január 1-től pedig teljesen betiltanák az egyszer használatos műanyag zacskókat.


Kép forrása: pexels.com

 

forrás: ITM, MTI

A rovat új hírei

Hasonló