Hadat üzent a kormány a műanyag zacskóknak!

Hír

írta: ecolounge
2018/09/17

Jelentős szigorítást terveznek 2019-től a műanyag zacskók és az egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében.

Várhatóan szeptember végén hozzák nyilvánosságra azt a jogszabálytervezetet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A szaktárca hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását tervezi.

Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használnak el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. A műanyaghulladékok jelentős része hasznosítás helyett lerakóba kerül, még rosszabb esetben a környezetet szennyezi. A természetbe kikerülő műanyag nem csak az állatfajok elpusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron az élelmiszerekbe és az ivóvizbe is.

Az 50 mikronnál vékonyabb szatyrokat az emberek szinte sosem használják egynél többször, és rögtön a szemétbe kerülnek. - Vagy a természetbe, ahol teljesen soha nem bomlanak le, egyszerűen szétaprózódnak, előbb mikro-, majd nano méretű szemcsékre esnek szét. Hogy mennyi zacskóról van szó, azt nehéz megbecsülni, több felmérés is született már a témában: Az Európai Bizottság szerint 2010-ben csak az EU területén 8 milliárd ilyen zacskó került a szemétbe. Egy másik felmérés szerint fejenként évente átlagosan 198 nejlonzacskó fogy, melynek 90 százaléka az 50 mikronnál vékonyabb típusba sorolható. Az Euroactive 2015-ös adata szerint évente 100 milliárd műanyag zacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte éves szinten 1 milliárd egyszer használatos műanyag zacskót használnak, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként.

Magyarország a vonatkozó európai szabályozást évekkel megelőzve jelentős mértékű termékdíj megfizetését írta elő, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő műanyag zacskók számát.

Az ITM most javaslatot dolgozott ki a műanyag zacskók felhasználását korlátozó intézkedésekről a környezetvédelmi termékdíj-szabályozás keretében. A termékdíjtörvény módosításával várhatóan emelkedik a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele. Ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található "letéphető zacskók" és "csíkos szatyrok". Ezen kívül nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, valamint a kör tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, mint például a kanál, villa, kés, keverőpálca és a szívószál.

Az Európai Unió környezetvédelmi okokból drasztikusan csökkenteni kívánja a lakossághoz kerülő nejlonzacskók darabszámát. Ezt a célt szolgálja a 94/62/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, mely a csomagolás és a csomagolási hulladék környezetre gyakorolt hatásának megakadályozása, vagy legalábbis csökkentése érdekében került elfogadásra. Bár a műanyag hordtasakok az említett irányelv értelmében csomagolásnak minősülnek, az irányelv nem határoz meg külön intézkedéseket az ilyen hordtasakok felhasználására vonatkozóan. Azokról a könnyű, 50 mikronnál vékonyabb falú műanyag tasakokról van szó, melyeket például a hipermarketek pékségeinél is kilószámra találhatunk meg. A tervezett intézkedésekkel Magyarország az Európai Unió több tagállamához hasonlóan az uniós irányelvjavaslatban foglaltak megvalósítására törekszik.

Az ITM tervei szerint 2021. január 1-jétől teljesen betilthatják a műanyag zacskókat. A környezetre különösen nagy veszélyt jelentő, oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását a szaktárca várhatóan már 2019. július 1-jétől betiltja.

A tervek szerint a műanyag zacskókra darabszámon alapuló termékdíjat kell fizetni, ami a kereskedőket jobban ösztönözheti arra, hogy ezeket a zacskókat más termékekkel helyettesítsék. Az intézkedés hatására a vásárlók is a hulladékszegényebb csomagolási, tárolási megoldásokat részesíthetnék előnyben.

Íme néhány javaslat, melyek betartásával fenntarthatóbban, "zöldebben" és egészségesebben élhetjük életünket!


Kép forrása: Wikipedia / MichaelisScientists

forrás: MTI, ecolounge.hu

A rovat új hírei

A rovat legolvasottabbjai