Növények a hatékony agyműködésért

Hír

írta: Admin
2014/01/09

Jól tudjuk, hogy a szobanövények oxigéndúsabbá tehetik közvetlen környezetünket, ezáltal sokkal kellemesebb a helyiségben töltött idő. Norvég és amerikai kutatók kiderítették, hogy a növények ennél sokkal többre képesek.

Két teljesen különálló kutatás rávilágított, hogy a munkahelyi növények nem csupán esztétikailag előnyösek: Megnyugtató látványuk mellett a szobában tartózkodó személy általuk jobban tud feladatára is összpontosítani, így hatékonyabban végzi a munkáját.

Mindkét teszt során a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyes csoport asztalai tele voltak növényekkel, a kettes csoporthoz tartozók asztalán nem volt más, csak egy laptop.
Az első teszt alkalmával mindenkinek a számítógép képernyőjén látható mondatok utolsó szavait kellett megjegyeznie. A második teszt a résztvevők figyelmét tette próbára.

Itt is ugyanolyan elképesztő eredmény született, mint az első felmérés során: Az egyes csoport, akiknek asztalaik tele voltak növényekkel, messze elhúzott a kettes csoport mellett.

A kutatás bizonyította a „figyelem visszaállítás” teóriáját, miszerint a mentális kimerültség hamar helyre hozható, ha a közvetlen figyelmünket olyan dologra fordítjuk, ami nem kelt bennünk mélyreható gondolatokat, nem jelent megerőltető agymunkát. Mint például a növények.

 

forrás: Inhabitat

A rovat új hírei

Hasonló