Otthonunk levegője: a csendes gyilkos

Magazin

2015/04/13

A tiszta levegő sokszor luxusnak minősül. A kültéri légszennyezésről, annak okairól (autók, gyárak füstje, lakossági kibocsátás) könnyedén informálódhatunk. Arról azonban, hogy otthonaink levegője is éppoly szennyezett lehet – hozzájárulva bizonyos tüdőbetegségek kialakulásához – már kevesebbet hallhattunk. És mivel napjaink nagy részét odabent töltjük - otthonunkban, munkahelyünkön - fontos, hogy ne feledkezzünk meg a benti levegő szennyezettségéről.

A számok tükrében
Az Airfilters.com jóvoltából, a Global Alliance for Clean Cookstoves támogatásban nemrégiben létrejött kutatás szerint évente 4 millió ember halálához járul hozzá a szennyezett otthoni levegő. A kültéri légszennyezés ezzel szemben évi 2,1 millió áldozatot szed. A tanulmány rávilágított, hogy a világ népességének 42%-a napi szinten ki van téve a beltéri légszennyezésnek, füstnek. A felmérés során több otthonban is egészségügyi határértéket meghaladó volt a levegőszennyezettségi mutató. A kutatási adatok szerint a beltéri légszennyezés okozza az összes megbetegedések 4%-át, azaz minden 8. másodpercben emberéletet követel. A kérdésben legsúlyosabban érintettek a fejlődő világ régiói – Afrika, India, Ázsia elmaradottabb régió, egyes szigetországok- a nyílt lánggal való főzés, fűtés, biomassza, szén, háztartási szilárd tüzelő anyagok elégetésének és a megfelelő szellőztetés hiányának köszönhetően.

A beltéri légszennyezettség okai

  • Vegyi anyagok: a mindennapok során rengeteg vegyi anyagot (háztartási- és tisztítószerek) használunk, melyeket belélegzünk.
  • Dohányzás: szerencsére hazánkban a legtöbb nyilvános beltéri helyen betiltották a dohányzást, ám így is gyakran előfordul, hogy valaki rágyújt, akár az otthonában, az autóban, károsítva így a maga és a környezetében élők egészségét.
  • Fűtés, főzés: a fűtés néhány módja szintén potenciálisan légszennyező, hiszen a folyamat során a keletkezett koromszemcséket belélegezhetjük, károsítva ez által tüdőnket.
  • Dohosság: a levegő és a falak túlzott nedvessége kedvez a penészgombák megtelepedésének, melyek bejutva a tüdőbe károsítják azt.

Egészségügyi hatások
A szilárd tüzelőanyagok okozta beltéri légszennyezés miatt kialakult megbetegedések 44%-ban tüdőgyulladás, 54%-ban krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az esetek 2%-ban pedig tüdőrák okoz halálesetet. A WHO 2009-es adatai szerint, több mint 2 millió 5 év alatti gyermek hal meg egy évben különböző akut légúti megbetegedés miatt. Egyéb egészségügyi problémaként jelentkezhet az alacsony születési súly, tüdőrák, tbc, szív-és érrendszeri problémák, szürkehályog az idősebb korosztálynál. Rengeteg esetben nem áll rendelkezésre megfelelő egészségügyi apparátus a probléma orvoslására.

Kitekintés
Ha nem történik változás, akkor a biomasszával tüzelők száma a becslések szerint 2,4 milliárdról 2,7 milliárdra emelkedik 2020-ra, amely nem csak káros egészségügyi következményekkel jár, de a fejlődésnek is gátat vet, a rossz hatékonyságú kályhák működése során kibocsátott metán és korom pedig hozzájárul a klímaváltozáshoz.
A Global Alliance for Clean Cookstoves szövetsége közcélú adományok segítségével próbál segíteni abban, hogy a rászoruló családok normális tűzhelyhez jussanak. Remélik, hogy 2020-ig, több mint 100 millió háztartás fog biztonságosabb fűtési és főzési eszközökkel, megbízhatóbb tüzelő anyagokkal bírni.

Hogyan tehetjük tisztábbá otthonunk levegőjét?

  • Ne dohányozzunk bent! Gondoljunk a magunk és környezetünk egészségére!
  • Ügyeljünk arra, hogy napjában többször szellőztessünk!
  • Kéményünk, tűzhelyünk, kazánunk rendszeres ellenőrzést igény! Ezt nem elmulasztva kisebb a szennyezés esélye!

 

A rovat új hírei

Hasonló

Nem csak a dohányzás az oka

Asztma, tüdőrák... - a szennyezett levegő tartós belélegzése az európai engedélyezett értékek alatti mennyiségben is növeli ...