Hobbikertészből őstermelő - Néhány lépés az önfenntartás irányába


Hír

2021/08/31

A mai gyerekek jellemzően csak a boltokban, rosszabb esetben pedig csak feldolgozott formában találkoznak zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ugyanakkor, ha módunkban áll megmutatni nekik, hogyan lesz a magból előbb palánta, végül termés, máris sokat tettünk annak érdekében, hogy szemléletet formáljunk.
Ha fenntarthatóbb világot szeretnénk teremteni, Földbarátabb módon működő rendszerekkel, akkor érdemes ismét kicsit közel hoznunk magunkhoz és gyermekeinkhez ezt a folyamatot.
Nem kell különösebb szakértelem ahhoz, hogy megtegyük az első lépéseket az “önfenntartás” irányába: mint kezdő kertészek jelentős sikerélményt szerezhetünk akár az ablakpárkányon is.

Fűszerkert az ablakunkban

Ahhoz, hogy megtegyük az első lépéseket, még csak erkélyre vagy gangra sincs szükség.

Nézzünk utána, melyek azok a fűszernövények, amelyek akár egy cserépben is jól érzik magukat.
Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a növények kapjanak elegendő napfényt és vizet.

 

Erkély vagy körfolyosó

Ha van egy kicsi erkélyünk, vagy tudunk helyet szorítani a gangon néhány cserépnek vagy balkonládának, máris több lehetőség adódik: a fűszernövények mellett már paradicsomot, csilit vagy csemegepaprikát is termeszthetünk.

A hobbikertészet türelmet igényel: a zöldségek és gyümölcsök ebben a környezetben lassabban teremnek - ne veszítsük el a kedvünket attól, hogy a piacokon már hatalmas, érett paradicsomokat látunk. Ezeket fóliasátor alatt termelték, a szabadföldi termesztés időigényesebb folyamat.

Figyeljünk a napsütésre, ha kell, mozgassuk a palántáinkat annak érdekében, hogy minél több napfényt kaphassanak. Kiemelten fontos továbbá, hogy gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról is.

Érdeklődjünk kedvenc termelőinktől, hogy tudnak-e nekünk palántát hozni. Kezdőknek talán a magról nevelés még túl nagy feladat lehet, nem mindig garantált a sikerélmény. A siker reményében érdemes továbbá bőven termő fajtákat keresnünk.

És ha learattuk az első adag termést, az olasz tésztaszószunkhoz akár már saját paradicsomot is tudunk adni.

 

Egy valódi kert - az első lépések

Egy ici-pici kertben is megterem majdnem minden, a lehetőségek száma szinte végtelen. Ha a kertünkbe ültetünk, figyeljünk a talaj minőségére - lehet, hogy a kertészkedést megelőzően fel kell javítanunk pl. házi komposzttal vagy marhatrágyával.

A fűszernövények majdnem minden talajtípus esetében jól érzik magukat, a paradicsom és a paprika szabadföldben érzi csak igazán jól magát. De vethetünk rukkolát, salátaféléket vagy mángoldot is.

Fontos, hogy a kezdeti lelkesedés mellett ne vállaljuk túl magunkat. Inkább kevés típusú zöldséggel kezdjünk és tapasztaljuk ki, hogy tudjuk gondozni őket.

 

Fontos tanácsok

  • A kezdő kertészek gyakori hibája, hogy nem fordítanak kellő figyelmet az öntözésre. Legyünk ebben is tudatosak, így fenntarthatóbb módon tudunk öntözni is. Az esővizet például egyszerű gyűjteni és kiválóan lehet vele locsolni. Az is fontos, hogy figyeljük az időjárás-előrejelzést: ha eső várható aznap, megspórolhatjuk az öntözést.
  • Mindig szánjunk időt arra, hogy megfigyeljük a Nap járását, illetve azt, mikor éget  a legjobban és ennek megfelelően válasszuk ki a termeszteni kívánt zöldségeket, illetve helyezzük ki vagy ültessük el őket.
  • Nézzük meg, milyen típusú a föld, amibe vetni szeretnénk. Magyarországon jó eséllyel fogunk agyagos földdel találkozni. Ha a föld agyagos, mindenképpen érdemes valamivel feljavítani. Erre a célra kiváló lehet a házi komposzt is.

 

Tudtad?

A www.shopalike.hu legújabb kutatása fontos összefüggésekre mutat rá:

  • A szállítás (beleértve az étel teherautóval történő szállítását) eredményezi az EU CO2 kibocsátásának 15%-át.
  • Egy háromfős család akár 150 kg CO2 kibocsátást takaríthat meg azzal, ha maga termeszti az ételt. Ez ugyanannyi CO2, mint amennyit egy repülő bocsát ki egy 3 órás repülőút alatt.
  • A benzines vagy dízeles autók minden megtett 1000 kilométeren 150 kg CO2-t termelnek.
  • Egy kisebb teherautó átlagos rakománya 1,2 tonna. Pont ennyit ételt, azaz 1200 kg-ot tesz ki egy háromfős család egy évnyi fogyasztása. Ez a mennyiség megtermeszthető egy 252 m2-s kertben.

 


Forrás: Zöldunió

Kép forrása: Pexels, Szerző: Matteo Badini

Partner cikk

 

 

forrás: Zöldunió

A rovat új hírei

Hasonló