Vissza a természetbe - Green City kertekkel!

Hír

2022/11/17

Ökológikus gondolkodás, fenntarthatóság, igény és lehetőség összehangolása, a természet erejének, szolgáltatásainak megismerése, tisztelete és használata. Építsünk Green City kerteket, hozzuk vissza a természetet a városi környezetbe is!

Mire figyeljünk akkor, ha Green City kertet szeretnénk?

- Ismerjük meg és használjuk a természet ingyenes szolgáltatásait, hogy olyan kert jöjjön létre, mely a megváltozott éghajlati körülmények között is a lehető legkisebb energiaráfordítással fenntartható.

- Az építés során törekedjünk a minél kisebb mértékű talajmozgatásra, talajbolygatásra.

- Kertünk terepszintjeit úgy alakítsuk ki, hogy az építés során kitermelt talaj minél nagyobb részét helyben tudjuk hasznosítani.

- Jól megválasztott talajműveléssel és terepkialakításokkal segítsük a csapadékvíz talajba jutását és helyben tartását, minél mélyebb beszivárgását a talajba természetes talajjavító anyagokat használjunk.

- Ismerjük meg az újrahasznosítás lehetőségeit, módjait és alkalmazzuk azokat.

- Elsősorban helyben, vagy a közelben megtalálható anyagokból válasszunk, azokat használjunk fel, azokat építsük be a kertünkbe.

- Biodiverz növénytársulásokban gondolkodjunk, egymást támogató biodiverz növényközösségeket hozzunk létre, melyek a helyi éghajlat jellemzőinek megfelelnek.

- Semmit ne vigyünk túlzásba, ismerjük meg a valós igényeinket, és olyan kertet építsünk, mely megfelel ennek.

- Használjunk megújuló energiaforrásokat.

Növényválasztás

Honos fajokon alapuló biodiverz növénytársulásokat telepítsünk úgy, hogy azok részei legyenek a kert természetes környezetének. Olyan, közel azonos igényű növényeket válasszunk, melyek támogatják, segítik egymást, de igényeik megfelelnek az adott terület éghajlati-, víz-, fény- és talaj adottságainak. Ezzel növelhetjük a növények önfenntartó képességét és egy fenntartható, minél kevesebb energiaráfordítással élő kert létrejöttét. A csak egy növényfajtából álló növénykiültetések sérülékenyek, nehezen tudnak alkalmazkodni a mindig változó éghajlati körülményekhez, ezért hozzunk létre fajtában minél változatosabb összeültetéseket. Egynyáriak helyett válasszunk évelőket. Az év minél hosszabb időszakában virágot, virágport adó növényekkel segítsük a polinátorok, növénybeporzó rovarok, méhek életben maradását.

 

Mulcsozzunk

A kertben ne maradjon takarás nélkül talajfelület a víz, a szél, a nap káros hatásainak kitéve. Sűrű növényültetéssel természetesen árnyékoljuk le a talajt, vagy terítsünk szét szerves mulcsot, hogy segítsük megőrizni a talajnedvességet is. Emellett a mulcs segíti a víz talajba szivárgását, jelentősen csökkenti a gyomosodást.

 

A természet ingyenes szolgáltatása: az épületfalak befuttatása

Ha az épületek falát, ahol erre lehetőség van, természetes hőszigetelésként növénnyel befuttatjuk, a falvédelem mellett energiát (hűtési-fűtési) csökkentünk. Az épületek déli oldalára lombhullató, északi oldalára örökzöld növényeket futtassunk. Előnyösebb, ha a termett talajba ültetjük a futó növényeket.

 

Gyepek

Gondoljuk át, mire van szüksége a családunknak! Egy Green City kerten belül a gyep csak akkora területű legyen, amit a család tényleg használni fog. A nagyobb szabad területeket ültessük be évelőkkel, díszfüvekkel, cserjékkel vagy neveljünk ott vadvirágos rétet, ami évi két-három kaszálással rendben tartható, szemben a minőségi gyep nagyon munka- és energiaigényes fenntartásával.

Vízmegtartás

Egy Green City kert területének legfeljebb húsz százaléka legyen olyan burkolat, ami gátolja a víz talajba szivárgását. Helyette használjunk szórt burkolatokat (gyöngykavics) és hézagoltan elhelyezett tipegőket. Ezek a felületek áteresztik a vizet és a levegőt, a talaj párologtatását sem akadályozzák.

 

Újrahasznosítás

Kreativitás-újrateremtés! Minden felszedett burkolat, előkerült régi kaspó, rozsdásodó vascső, fémlemez, vagy elpusztult fatörzs újra felhasználható. Ha új anyagokra van szükségünk, azok alapanyaga a közelből származzon, legyenek az adott tájra jellemzőek. Komposztáljuk a növényi hulladékot, ez is újrahasznosítás. Új tápanyag keletkezik, az alapanyag visszakerül abba a környezetbe, ahonnan származik.


Forrás: Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, Green Cities Europe

Képek forrása: 1. pixabay.comMaria Kray; 2. pexels.com / Erik Ding; 3. pixabay.com / Albrecht Fietz

 


forrás: Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

A rovat új hírei

Hasonló

Minikertekkel a szemetelés ellen

Minikerteket alakítanak ki az utcai szemétgyűjtők köré Amszterdamban, ezzel próbálják meg eltántorítani az embereket attól, ...