Hogyan váltsunk környezetbarát fűtésre?

Hír

2021/12/21

A napelemek bevonásával a fűtésünk is lehet korszerű.

Egy új otthon építésekor a rengeteg felmerülő kérdés közül az egyik, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Abban az esetben, ha ténylegesen mi építkezünk, és nem egy olyan lakásba, házba költözünk, ahol már kialakított, bevezetett rendszer fogad, akkor célszerű a napelemekkel tervezni már a kezdetektől. Ezek segítségével ugyanis a napsugárzás által létrejött feszültség felhasználásával elektromos áram állítható elő, ami pedig az elektromos fűtés ellátását is biztosíthatja.

Nem mindegy persze, hogy mekkora a tető felülete, hogy mennyi lehetőség van a napelemek felszerelésére. Ha adott a megfelelő méret akkor számos előnyét élvezhetjük ennek a megoldásnak, de erről egy kicsit később lesz csak szó. Persze az elektromos fűtés kapcsán is több kérdés merül fel, és az erre adott válaszok segítségével dönthetünk, hogy valóban ez lesz-e az ideális fűtési megoldás. Nézzük ezeket sorra! Az egyik legfontosabb dolog, hogy állandó vagy csak kiegészítő fűtést keresünk-e, de legalább ennyire meghatározó, hogy mekkora alapterület befűtésére lesz szükség.

Mivel viszont ebben az esetben is a részletekben rejlik a turpisság, közel sem mindegy, hogy a lakás szigetelése, nyílászárói milyenek. Az újabb, frissen épülő lakásoknál általában ezekkel nincs gond, így az elektromos fűtés optimális választás, amit napelemmel kiegészíteni nem csak költséghatékony, de környezetbarát választás is. De nézzük is, milyen előnyei vannak, ha a napelemes megoldás mellett tesszük le a voksunkat!

Amennyiben a kiépítéskor már ezt választjuk, nem kell a hosszú engedélyeztetési folyamatot végigjárni, nem kell sem a gáztervvel, sem a kémény kialakításával vesztegetni az időnket. A napelemes rendszer előnye, hogy függetlenedhetünk a szolgáltatótól, és ha megfelelő mennyiségű áramot termelnek, akkor akár nullára csökkenthetjük a fűtési kiadásainkat. Környezeti szempontból nem elhanyagolható, hogy a károsanyag kibocsátásunk ezáltal is kisebb lesz, azaz összességében ezzel a döntéssel és választással tudatosan teszünk a jövőnkért, egy egészségesebb világért.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Vivint Solar

A rovat új hírei

Hasonló

Ilyenek a magyar fűtési szokások

A háztartások negyedének hitelt kell felvennie, hogy kifizesse a fűtésszámláját és közel felük nem használ termosztátot a ...