7 trükk, amivel spórolhatunk a fűtésen

Magazin

2018/01/05

Az idei tél az átlagosnál melegebbnek bizonyul, és ez a fűtésszámláinkon is megmutatkozik. Ám ha a hideg beköszöntével is szeretnénk gazdaságosak maradni,  érdemes megfogadnunk a most következő tanácsokat.

Használata után hagyjuk nyitva a sütő ajtaját
Igencsak banális, ám remekül működő trükk, hiszen a kiáramló meleg - a helyiség légköbméterétől függően persze - képes akár néhány fokkal is megemelni a konyha hőmérsékletét. Arra azonban figyeljünk, hogy a nyitott sütő balesetveszélyes, ezért gyermekeket valamint házikedvenceket tartsuk távol tőle.

Gyertyák a maximumon
A sötétebb évszakokban sok háztartásban előkerülnek a mécsesek és a gyertyák, hiszen a hőérzetünket és a hangulatunkat is befolyásolják azáltal, hogy kellemes, barátságos meleget sugároznak a szobába. A kiínálat óriási, főleg ősszel és télen, így a hagyományos égőktől egészen az illatosított megoldásokig válogathatunk bátran.

Inkább vastag hálóing vagy pizsama, mint feltekert fűtés
Éjszakára érdemes lejjebb tekernünk a fűtést, mert az alacsonyabb hőmérséklet jobban segíti szervezetünket - így agyunkat - a pihenésben. Ez persze nem jelenti azt hogy fagyoskodnunk kellene. Bár nyáron sokan a meztelen, vagy fehérneműs alvást preferálják, télen nem ciki a vastagabb hálóing, vagy a pizsama, hiszen a paplannal együtt ezek réteget alkotva egymással, testünk körül megtartják a kedvező hőmérsékletet. Használatukkal az éjszakai meghülést is elkerülhetjük, hiszen ha a termosztát éjjel kikapcsol, akár 1-2 órán belül lecsökkenthet a hőmérséklet. És ha már a gyertyás megoldásnál említettük a hőérzetet: természetesen az is pozitívan hat szervezetünkre, ha van kivel összebújnunk. :)

Vastag függyöny
Számos helyen ma is divat a sötétítőfüggöny, mely télen különösen áldásos hatással bír, hiszen benntartja a meleget a szobában. Napközben érdemes elhúznunk, szabad utat biztosítva a napsugaraknak és melegítő hatásuknak.

Szigetelés
A szigetelés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha éppen kasszánk nem is teszi lehetővé a lakás / épület teljes felújítását, akkor is érdemes nekikezdenünk, a falak szigeletésével vagy a nyílászárók cseréje által. Az ablak és környéke különösen érzékeny terület ebből a szempontból.

Alufólia a radiátor mögé
A lakások - lakóépületek többségében még mindig radiátorokkal találkozhatunk, melyek sok esetben még gazdaságosabban is működhetnének. - A felesleges hőveszteség megelőzésének hatékony módja, ha erre a célra gyártott hővisszaverő fóliát helyezünk el a radiátor mögötti falszakaszon. A megoldás különösen akkor érezteti jótékony hatását, ha a radiátor a szabadba néző falak egyikéhez kapcsolódik, hiszen a falon keresztül távozott hőmennyiség ezekután ellentétes irányba, a szoba belsejébe fog áramolni. Egyébként akkor is alkalmazhatjuk ezt a technikát, ha a raditátor válaszfalra van szerelve, ugyanis a fal másik oldala egyébként sem képes a felvett meleget ugyanazon hatásfokkal leadni, így szintén pazarlunk (feltételezve persze azt is, hogy a fal másik oldalán található helyiségben is van egy fali radiátorunk).

Átgondolt lakberendezés
A bútorok elrendezése is segíthet abban, hogy tereljük a meleget, mondhatni kijelöljük az útját. Minél kevesebb üres hely van a szobában, annál gyorsabban fűthetjük be, és annál eredményesebben is tartja meg a meleget, hiszen az elhelyezett tárgyak is idővel felveszik a levegő hőmérsékletét (vagy legalábbis idomulnak hozzá), így hőmérséklet csökkenés esetén ezek a tárgyak is meleget adnak le. A radiátorra soha ne pakoljunk (tűzvédelmi szempontból is lényeges), és ne is tegyünk elé bútorokat, egyéb tárgyakat, mert ezek útját állják a melegnek (és közben annak hatására gyorsabban is amortizálódhatnak). Polcot azonban elhelyezhetünk a radiátor fölé (legalább 40 cm-el).

Ön alkalmazza valamelyik trükköt?


forrás: apartmenttherapy.com, instructables.com, chemicallygreen.com

A rovat új hírei

Hasonló

Napkollektor vs. Szigetelés

Amíg egy átlagos magyar családi ház teljes energiaköltségeinek mindössze 10-15%-át fordítjuk meleg víz előállítására, addig ...