Az energiaárak növekedésével nő az érdeklődés az energiatakarékos termékek iránt

Hír

2022/08/31

A 2021-es időszakot az ellátási lánc zavarai és az inflációs tendenciák jellemezték, amelyek nyomás alá helyezték az ipari és kereskedelmi tevékenységeket és hatással voltak az Ariston csoport működésére is.

2021-ES PÉNZÜGYI ÉV KONSZOLIDÁLT EREDMÉNYEI

A nettó árbevétel 1 987,3 millió eurót tett ki, ami 19,4%-os növekedést jelent a 2020-ban regisztrált 1 664,0 millió euróhoz képest. Minden üzletágban és földrajzi területen erős teljesítményt regisztrált az Ariston, amelyet a fűtés és a melegvíz iránti erőteljes globális kereslet is támogatott.

Az árfolyamváltozásoknak szerény negatív hatása volt (-0,4%), és az év során nem történt konszolidációs kör kiterjesztés.

Az EBITDA 246,9 millió eurót tett ki, ami 8,9%-os növekedést jelent az előző évi 226,8 millió euróhoz képest, míg az EBIT 171,2 millió eurót tett ki, ami 14,8%-os növekedést jelent a 2020-as 149,1 millió euróhoz képest. A kiigazított EBITDA 276,8 millió euró volt, ami 15,8%-os növekedést jelent a 2020-ban regisztrált 239,1 millió euróhoz képest, a nettó árbevételhez viszonyított árrés 14,4%-ról 13,9%-ra csökkent. A korrigált EBIT 203,4 millió euró lett, ami 24,2%-os növekedést jelent a 2020-as 163,8 millió euróhoz képest. A nettó árbevételre vetített megfelelő árrés 9,8%-ról 10,2%-ra emelkedett - a súlyos inflációs tendenciák és a jövőbeli növekedés fenntartását célzó fix költségek fokozása ellenére - a jelentős működési tőkeáttételnek és az árképzési kezdeményezések korai hatásának köszönhetően. Az év nettó nyeresége elérte a 136,3 millió eurót, ami 41,0%-kal magasabb a 2020-as 96,7 millió eurónál, a tőzsdei bevezetés folyamatával kapcsolatos többletköltségek ellenére. A megfelelő konszolidált adókulcs 17,6%. A szabad cash flow az év során 88,3 millió eurót tett ki, szemben a 2020-as 191,3 millió euróval. A csökkenést a negyedik negyedévben a beszerzések megugrása okozta a 2022-es ellátási lánc folytonosságának támogatása érdekében, a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos költségek, valamint a Covid-19 miatt a CapEx 2020-ról 2021-re történő átcsúszása.

Az Ariston 2021-ben véglegesítette a Chromagen korábban bejelentett felvásárlását, amely az izraeli melegvíz-piac vezető megújuló szereplője, és erős pozícióval rendelkezik az ausztráliai építőipari csatornában.

A Chromagen éves bevétele további egyszámjegyű, közepes nagyságrendű hozzájárulást jelent az Ariston Csoport szerves növekedésében.

Ariston Thermo Hungária Kft.

Az Ariston magyarországi leányvállalata is jelentős növekedéssel zárta az elmúlt pénzügyi évet. Míg az értékesítés nettó árbevétele 2020-ban 7 840 793 000 Ft. volt addig a tavalyi évben 13% -al magasabb, 8 887 057 Ft. lett. Az EBITDA 2020-ban 364 580 000 Ft. volt tavaly pedig 662 165 000 Ft. lett, ami 81,6%-os növekedés egy év alatt. Az adózott eredmény szintén jelentősen nőtt. Míg 2020-ban 331 597 000 Ft. volt addig 2021-ben 586 000 000 Ft. lett, ami 76,8%-os növekedést jelent.

A hazánkban 1998 óta jelen lévő vállalat továbbra is tartja dobogós helyét a kondenzációs kazánok és elektromos vízmelegítők piacán. Pavek Gábor, az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője szerint a hazai piacot nagy mértékben befolyásolják az állami ösztönzők. Mivel ezek elérhetőek lesznek még 2023 év végéig, a vállalat továbbra is erőteljes növekedéssel számol a piacon.

A régi építésű, gyengén hőszigetelt házak esetében a kondenzációs kazánra váltás lehet a megoldás a gázfelhasználás csökkentés érdekében. Az ilyen esetekben a hőszivattyús technológiával való későbbi kombinálás is megoldható a legújabb, hibrid termékekkel. A hőszivattyúk eladása egy ideje óriási lendületet vett és 2024-ig közel háromszoros növekedésre számítunk. Az pedig, hogy Európában folyamatos energia ár növekedés figyelhető meg, az is egyértelműen a hőszivattyúk irányába viszi a fogyasztókat, mert ezzel lehet a legtöbbet spórolni.” Mondta az Ariston hazai vezetője.

A spóroláshoz pedig könnyen átlátható rendszerre van szükség, ami mostantól minden új termékben megtalálható lesz. A Connectivity jelzővel is ellátott termékek egy mobil applikáción keresztül mutatják meg a teljes energia fogyasztást. Igy mindenki a pénztárcájának megfelelően tudja igazítani és kontrollálni a saját fogyasztását, ami az energiatakarékos készülékekkel egyébként is jelentős. Ezeket szintén mobil applikációval már wifi elérésen keresztül is lehet működtetni bárhonnan, ahol van internetünk.

Pavek Gábor szerint a piac mozgató rugója az utóbbi évben a CSOK és a babaváró hitel volt, aminek köszönhetően tavaly a kondenzációs kazánok és az elektromos vízmelegítők értékesítése jelentősen megnőtt. Mivel mindkét családi támogatást tovább viszi a kormány 2023-ban és az építőipari 5%-os csökkentett Áfa kulcs is még két évig marad, így a piac valószínűleg még tovább fog nőni. A legszerencsésebbek azok a háztartások, akiknél már hőszivattyút használnak, hiszen a kedvezményes H vagy Geo áramtarifa is megmarad, igy a legtöbbet továbbra is hőszivattyúval tudnak majd spórolni.

Megéri tehát hőszivattyúra váltani nem csak a családoknak, hanem a társasházaknak is. Ehhez idén már az ipari, ELCO kazánok között is elérhetőek lesznek a hőszivattyús modellek, amik szintén wifi-ről irányíthatóak. Akinek a költségvetésébe egyelőre nem fér bele a hőszivattyú és napelem kombinációja, annak továbbra is a legjobb megoldás a kondenzációs technika marad. Ez főleg a társasházi lakásokban, az átfolyós vízmelegítők valamint a konvektorok, hagyományos kazánok fokozatos cseréjével fog még jobban elterjedni az országban. Hazánkban jelenleg ugyanis 2 millióra tehető a működő gázkazánok száma, mivel a lakosság 80 %-a jelenleg is gázzal fűt.

Az Ariston hazai leányvállalata a következő négy év távlatában jelentős emelkedésre számít a régi kazánok cseréjében. Ez azt jelenti, hogy a hőszivattyús megoldások mellett, továbbra is sok kondenzációs kazán talál gazdára 2024-ig.


Képek forrása: Rossicom


forrás: Rossicom

A rovat új hírei

Hasonló

Az okos fűtés 5 + 1 pontja

A Knauf Insulation szakemberei összegyűjtöttek néhány olyan fűtési praktikát, amellyel a még nem szigetelt családi házak ...

Ilyenek a magyar fűtési szokások

A háztartások negyedének hitelt kell felvennie, hogy kifizesse a fűtésszámláját és közel felük nem használ termosztátot a ...

Nyakunkon a fűtésszezon

Most hogy itt a fűtésszezon, vajon mit tehetünk, hogy kevesebb hőt hagyjunk „elveszni” lakásunk fűtése során?