Idén újra Vidék Mustra

Magazin

2013/01/15

A hagyományos, helyi termelőktől származó élelmiszerek heti piaca, a Vidék Mustra nagy népszerűségre tett szert a tavalyi évben. A program 2013-ban is folytatódik.

„Amit eszel, azzá leszel”
A mai, emelkedő árú és csökkenő minőségű élelmiszerek világában egyáltalán nem mindegy, milyen termékekkel látjuk el családunkat, háztartásunkat. A hagyományos piaci portéka a nagy budapesti vásárcsarnokokban még megtalálható, de sajnos itt is egyre drágább, és egyre több másodkézből beszerzett külföldi, vagy silány hazai áruval találkozhatunk. A tendencia megfordítására, a magyar vidék népszerűsítésére, és a hagyományos, helyi termelők által kínált élelmiszerekhez való közvetlen hozzáférés elősegítésére hívta életre a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Állandó Titkársága (MNVH ÁT) a Vidék Mustrát.

Itt mindenki lehetőséget kapott arra, hogy megismerje a vidéki kultúrát, gasztronómiát, és a hazai kézműves mesterségeket. A programsorozaton 2012 júniusa óta minden pénteken 8 és 18 óra között magyar termelők lepték el a VM Kossuth téri épületének árkádsorát, nyüzsgő piaccá alakítva a minisztérium épületének előterét. A rendezvény gyorsan nagyon népszerűvé vált, mind a helyi lakosok, mind a külföldi turisták körében. Az adventi időszakban a hagyományos élelmiszerek piaca egy kézműves kirakodóvásárral is kiegészült, még több vendéget csábítva az addig is színvonalas Mustrára. A nagy érdeklődésre való tekintettel a programok 2013-ban is folytatódnak, január 11-től kezdve változatlan időpontban, minden pénteken várja a Kossuth téren a Vidék Mustra a látogatókat.

Pályázz, hogy kínálhass
A tavalyi évben a szervezők egyszeri pályázatot hirdettek a Mustrán való megjelenésért, így azok jártak jól, akik az első körben megfeleltek a szigorú szakmai követelményeknek. Idén a termelők számára kedvezően alakították át a kiírást, ugyanis egész évben folyamatosan lehet pályázni a kiállítói helyekre. Az űrlap elérhető az MNVH honlapján. Az ország minden részéről várják azokat a kistermelőket, biotermelőket, hungarikumot előállító élelmiszer-manufaktúrákat, kézműveseket, és kézműves élelmiszert készítőket, akik saját, minőségi árujukkal tovább öregbítik önmaguk és a Vidék Mustra jó hírnevét. A jelentkezéshez mindössze annyira van szükség, hogy a termékek Magyarországon, hazai alapanyagból, magyar cimkével készüljenek.

A pályázatokat a VM, valamint a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) képviselőiből összehívott, öttagú bizottság bírálja el, minden hónapban. Így folyamatosan bárkinek lesz esélye megjelenni a Mustrán, aki megfelel a pályázati feltételeknek. A sikernek köszönhetően a termelők mellett a kézművesek is állandó vendégei lesznek a 2013-as eseményeknek.

 

 

forrás: mnvh.eu

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai