Piacozz a Szimplában vasárnaponként!

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/04/08

Vasárnaponként egészen más, „nappali” arcát mutatja a sokak számára csak romkocsmaként ismert Szimpla Kert: őstermelői piaccá alakul, Budapest belvárosába varázsolva az igazi vidéki „piacozós” hangulatot.

A Szimpla Kert Háztáji Piac még csak tavaly június óta működik, mégis nagy népszerűségnek örvend, köszönhető természetesen az egészséges és ízletes portékának, de a számos programnak és a jótékonysági akciónak is. Az alapötlet az volt, hogy legyen egy olyan piac, ahol nem nagybani kereskedőktől, hanem közvetlenül a termelőktől lehessen vásárolni.

Bertényi Gábor, a romkocsma egyik alapító tulajdonosa és a piac megálmodója szerint ugyanis ez az igazi fair trade, ahol a vásárló nem csak a termék „jellemzőivel” szembesül, hanem magával az emberrel is, aki megtermelte neki. Így persze gyakoriak a visszatérő vásárlók, és van már olyan termelő is, aki csak itt árul.

Vonzó lehet továbbá, hogy nem kell korán kelni (legalábbis a vevőknek), hiszen minden vasárnap reggel 9-től délután 3-ig tart nyitva a piac (a Kazinczy utca 14. szám alatt), ahol 35-45 árustól vásárolhatunk. Hogy mit? Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: friss, többnyire bio zöldségek és gyümölcsök, gyümölcslevek, zöldfűszerek, tejtermékek, valamint számos különlegesség is, mint a rózsaszörp, a vörösborban érlelt sajt vagy a medvehagymás méz, aminek most „szezonja” is van.

Az átváltozott Szimpla Kert emellett rengeteg programmal, gyermek-foglalkozásokkal, zenével, kikiáltóval és szakmai beszélgetésekkel is várja a kilátogatókat. Olykor egy-egy ingyenes workshopot is tartanak, például sajtkészítésből.

Délig pedig az ebéd is elkészül a Szimpla Üstben. Adományért cserébe lehet kóstolni, az adományok minden alkalommal más civil szervezethez, kezdeményezéshez jutnak el. Ha éppen nincs civil jelentkező, akkor a Budapest Bike Maffia (BBM) kerékpárral viszi el az adományból vásárolt élelmiszereket a belváros rászoruló családjainak. A BBM minden alkalommal élelmiszeradományt is gyűjt, ami csak még egy érv, hogy mi is elmenjünk és belekóstoljunk a budapesti piachangulatba.

 

forrás: szimpla.hu, index.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Medvehagyma Fesztivál

Orfűn kerül megrendezésre az egészséges életmód eseménye, a Medvehagyma Fesztivál.

Idén újra Vidék Mustra

A hagyományos, helyi termelőktől származó élelmiszerek heti piaca, a Vidék Mustra idén is folytatódik.

Az úszó piacok csodás világa

Zsibongás, illatok, ízek, színek, alkudozás: ilyen egy igazi piaci hangulat, ez már csak azzal fokozható, ha a vizen van.