A biozöldség dobozban érkezik

Magazin

2012/07/27

Milyen más érzés, amikor már ismerősként köszönt valaki a boltban vagy a piacon – az ember szívesebben vásárol megbízható, bejáratott forrásokból. Ráadásul ha ezek a termelők helyiek, környezettudatosak, sőt akár biotermékeket állítanak elő, amiket hetente-kéthetente egy csomagban kapunk meg – akkor beszélünk a vásárlói közösségekről.

Egyre többen keresik a vegyszermentes, egészséges, felelős állattartásból származó termékeket – míg az azokat előállító környezettudatos hazai termelők nem tudnak megélni az ipari tömegáruk versenye mellett. A vásárlói közösségek úgy vágták át ezt a gordiuszi csomót, hogy egyszerűen kiiktatják a forgalmazókat és közvetlenül a szimpatikus termelőkkel veszik fel a kapcsolatot – tanyasi gazdákkal, családi kistermelőkkel, méhészekkel, szappankészítőkkel, akiket személyesen is ismernek.

Tehát egy alternatív bevásárlási formáról van szó, ahol fontos a minőségi élelmiszer, a termelőkkel való személyes kapcsolat, a méltányos árszabás, a környezettudatosság és a közösségi szerveződés. A termelőkkel ugyanis a vásárlói közösség önkéntesei veszik fel a kapcsolatot, ők kezelik a rendeléseket, állítják össze és szállítják az átvételi pontokra a heti csomagokat. Vagyis a tagok a szervezésért és a szolgáltatásért cserébe havi 1-2 óra önkéntes munkával járulnak hozzá a rendszer és a közösség fenntartásához. A tagok lelkesedése viszont töretlen, így sokszor még a csomag tartalmához passzoló recepteket is mellékelnek a sokszor rég elfeledett fajtájú friss zöldségek, gyümölcsök és egyéb nyalánkságok mellé, ami izgalmas új kihívásokat és sikereket jelenthet a konyhában.

Az első ilyen közösség Budapesten alakult Szatyor vásárlói közösség néven. 2012-ben már megnyitották saját boltjukat is, a rendeléseket pedig weblapjukon keresztül is lehet intézni. Az ő mintájukra jött létre azóta számtalan Budapest-környéki és vidéki vásárlói kör: a Csömöri éléskamra, az Érdi naturkosár, a Veresi kosár (Veresegyháza), a Kecskeméti Szatyor, az Esztergomi Kiskosár, a Kiskunfélegyházi Szatyor, az Etyeki batyu és a Pécsi szatyor.

 

forrás: szatyor.org, keszikosar.blogspot.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Termelői piac ajánló

Íme, néhány kellemes hangulatú, helyi piac, ahol beszerezhetjük az egészséges, napi betevőt.

Idén újra Vidék Mustra

A hagyományos, helyi termelőktől származó élelmiszerek heti piaca, a Vidék Mustra idén is folytatódik.