A biozöldség dobozban érkezik

Magazin

2012/07/27

Milyen más érzés, amikor már ismerősként köszönt valaki a boltban vagy a piacon – az ember szívesebben vásárol megbízható, bejáratott forrásokból. Ráadásul ha ezek a termelők helyiek, környezettudatosak, sőt akár biotermékeket állítanak elő, amiket hetente-kéthetente egy csomagban kapunk meg – akkor beszélünk a vásárlói közösségekről.

Egyre többen keresik a vegyszermentes, egészséges, felelős állattartásból származó termékeket – míg az azokat előállító környezettudatos hazai termelők nem tudnak megélni az ipari tömegáruk versenye mellett. A vásárlói közösségek úgy vágták át ezt a gordiuszi csomót, hogy egyszerűen kiiktatják a forgalmazókat és közvetlenül a szimpatikus termelőkkel veszik fel a kapcsolatot – tanyasi gazdákkal, családi kistermelőkkel, méhészekkel, szappankészítőkkel, akiket személyesen is ismernek.

Tehát egy alternatív bevásárlási formáról van szó, ahol fontos a minőségi élelmiszer, a termelőkkel való személyes kapcsolat, a méltányos árszabás, a környezettudatosság és a közösségi szerveződés. A termelőkkel ugyanis a vásárlói közösség önkéntesei veszik fel a kapcsolatot, ők kezelik a rendeléseket, állítják össze és szállítják az átvételi pontokra a heti csomagokat. Vagyis a tagok a szervezésért és a szolgáltatásért cserébe havi 1-2 óra önkéntes munkával járulnak hozzá a rendszer és a közösség fenntartásához. A tagok lelkesedése viszont töretlen, így sokszor még a csomag tartalmához passzoló recepteket is mellékelnek a sokszor rég elfeledett fajtájú friss zöldségek, gyümölcsök és egyéb nyalánkságok mellé, ami izgalmas új kihívásokat és sikereket jelenthet a konyhában.

Az első ilyen közösség Budapesten alakult Szatyor vásárlói közösség néven. 2012-ben már megnyitották saját boltjukat is, a rendeléseket pedig weblapjukon keresztül is lehet intézni. Az ő mintájukra jött létre azóta számtalan Budapest-környéki és vidéki vásárlói kör: a Csömöri éléskamra, az Érdi naturkosár, a Veresi kosár (Veresegyháza), a Kecskeméti Szatyor, az Esztergomi Kiskosár, a Kiskunfélegyházi Szatyor, az Etyeki batyu és a Pécsi szatyor.

 

forrás: szatyor.org, keszikosar.blogspot.hu

A rovat új hírei

Húsvétoljunk "ökosan"!

Akárcsak karácsony előtt, bizony a húsvéti ünnepek közeledtével sem tudunk úgy belépni egy boltba, fellapozni egy magazint vagy ...

Hasonló

Termelői piac ajánló

Íme, néhány kellemes hangulatú, helyi piac, ahol beszerezhetjük az egészséges, napi betevőt.

Idén újra Vidék Mustra

A hagyományos, helyi termelőktől származó élelmiszerek heti piaca, a Vidék Mustra idén is folytatódik.

A rovat legolvasottabbjai

Húsvétoljunk "ökosan"!

Akárcsak karácsony előtt, bizony a húsvéti ünnepek közeledtével sem tudunk úgy belépni egy boltba, fellapozni egy magazint vagy ...