Indul a Tavaszi nagytakarítás!

Hír

írta: MTI
2022/03/22

"Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet!" néven környezetvédelmi akció indul, melynek egyik fő célja az illegálisan lerakott hulladékok felszámolása. Az országos kezdeményezés az erdők világnapjától április 22-ig, a Föld napjáig tart.

A kormányzat 2019-ben hirdette meg a magyar klímavédelmi akciótervet, amelynek egyik elemeként az illegálisan lerakott hulladékot szeretnék felszámolni. Leggyakrabban lomb, háztartási vegyes hulladék, építési törmelék, valamint zöldhulladék kerül ki a zöldterületekre.

E munkában nagy segítséget jelent az az applikáció, mely megkönnyíti a lakosság számára az illedágil lerakók bejelentését a kormányhivatalok számára. Az alkalmazáson keresztül érkező bejelentések nyomán a hivatalok mintegy 66 ezer tonna hulladékot vittek el. A Hulladékradar nevű alkalmazásnak hamarosan új, az eddigieknél könnyebben használható változata is megjelenik.

A kezdeményezésükhöz tavaly tizenegy erdészet, három nemzeti park és számtalan önkormányzat csatlakozott, az idei program pedig a tavalyinál is nagyobb jelentőségű lesz, mivel ahhoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is csatlakozott. A kormánybiztosság és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ munkatársai tavaly nemcsak tavasszal gyűjtötték a hulladékot, hanem részt vettek a PET Kupán is, így akkor 1,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

A Tavaszi nagytakarítás fontos céljának nevezte a fiatalok, iskolások, vándortáborozók és felnőttek bevonását is. Mindenki, aki csak egy zsák szemetet kihoz az erőből, másként fog viselkedni ott - mondta a sajtótájékoztatón Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Egyúttal reményének adott hangot, hogy az akciónak köszönhetően élhetőbb, tisztább és jobb mentális állapotban lévő "országban éljünk az elkövetkező években".

Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a főváros körüli erdők évente mintegy 35 millió látogatót vonzanak, azaz minden hektár általuk kezelt területen naponta két ember fordul meg, ami az ország más erdeivel összehasonlítva "óriási gyakoriság", 20-30-szoros terhelést jelent. Ezért a hulladékgyűjtési akciónak kiemelt jelentősége van: hiszen a fenntartható erdőgazdálkodás része az erdők ökoturisztikai, szociális-társadalmi funkcióinak megőrzése is, tehát "fontos, hogy tiszták maradjanak az erdők". Egy 2020-as felmérés szerint mintegy 5500 köbméter illegális hulladék található az erdeikben, annak eltakarításán folyamatosan dolgoznak.

A kormányzat emellett idén is folytatja azt a tavaly indított, 13 milliárd forintos támogatási programot, amely az önkormányzatok számára biztosít forrást hulladéklerakók létesítéséhez.


Képek forrása: MTI / Kovács Tamás, Krizsán Csaba

 

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló