Így küzd Kaposvár az illegális hulladéklerakók ellen: kétszer annyi sittet adhat le ingyen mostantól a lakosság

Hír

írta: MTI
2021/01/17

Kaposvár egyedülálló módon igyekszik megelőzni az illegális hulladéklerakók elterjedését: a duplájára, fél tonnáról egy tonnára emelték az évente egyszer, háztartásonként térítésmentesen leadható építési törmelék mennyiségét. Mindeközben meghosszabbított határidővel, január 31-ig adhatják le civil és egyházi szervezetek jelentkezésüket a Tisztítsuk meg az országot! program pályázatára.

A hivatal utalt arra: 2020-ban tiszta építési-bontási hulladékból 2080 ember 995 tonnát vitt a helyi hulladékfeldolgozóba, kevert építési hulladékból 1597-en mintegy 569 tonnát adtak le a kijelölt átvevőhelyen.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester tavaly szeptemberben, a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű környezetvédelmi program kaposvári sajtótájékoztatóján szólt az ingyenesen leadható építési hulladékkal összefüggő helyi szabályok tervezett változtatásáról. Kitért arra, hogy felszámolják a város több mint húsz illegális hulladéklerakóját, a kaposvári illegális lerakások jelzésére pedig külön alkalmazás készült, az arra érkező információkat továbbítják az országos applikációs rendszerbe.

A politikus jelezte, hogy Kaposvárnak évi 30-50 millió forintjába kerül az illegális hulladéklerakók felszámolása.

A városban annak ellenére történnek illegális lerakások, hogy a kommunális hulladék szállítási díja az egyik legalacsonyabb az országban, működik a szelektívhulladék- és a zöldhulladékgyűjtés, és hamarosan megkezdődik a használt sütőolaj begyűjtése is - mondta akkor a városvezető.

Közleményükben arra hívták fel a lakosságot, hogy az erősen szennyezett, akár fokozottan veszélyes anyagot is tartalmazó építési törmelékek esetén a leadás előtt tájékozódjanak a Kaposvári INERT Hulladékkezelő és Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán.

Még van idő pályázni

Még két hétig lehet jelentkezni a Tisztítsuk meg az országot! program pályázatára, amelynek keretében összesen 7 milliárd forint támogatást nyújt a kormány azoknak a civil, gazdálkodó és egyházi szervezeteknek, amelyek egy terület illegális hulladéktól való megtisztítását, vagy a szemetelőktől való megvédését vállalják - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-nek eljuttatott közleményben pénteken.

"Számunkra a környezet védelme nem egy üres szlogen, hanem valódi küldetés. Éppen ezért alkottuk meg a Klíma és Természetvédelmi Akciótervet, amelyet - a koronavírus-járvány ellenére is - végrehajtunk. Tudjuk, hogy a magyar emberek többsége szintén elkötelezett a teremtett világ védelme mellett, éppen ezért döntöttünk egy olyan pályázat kiírásáról, amelynek keretében együtt dolgozhatunk a környezeti örökségünk megóvásáért" - fogalmazott az államtitkár a közlemény szerint. Egyúttal emlékeztetett, hogy még két hétig nyújthatják be az igényeiket azok, akik szeretnének megszabadítani az illegális hulladéktól egy-egy területet, vagy tisztán tartani azt.

"A mintegy 7 milliárdos keretre pályázhatnak akár civil, gazdálkodó és egyházi szervezetek is, az elnyert összeget illegális hulladéklerakóhelyek felszámolásához, vagy a terület szemetelőktől való megvédéséhez használhatják fel. Az érdeklődőknek január 31-éig kell benyújtaniuk a szükséges dokumentumokat" - mondta el a politikus.
A 2020 októberében megjelent kiírás részleteit a pályázatot lebonyolító IFKA honlapján találhatják meg az érdeklődők a következő oldalon:

A pályázat részletei itt olvashatók.

Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org; 2. pixabay.com / Michael Gaida

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Indul a Tavaszi nagytakarítás!

"Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet!" néven környezetvédelmi akció indul, melynek egyik fő célja az ...