Közel fél évszázados tejeszacskót is találtak a dél-balatoni illegális szemétlerakóban!

Hír

2020/11/11

Egy, a Fonyód határában épülő látogatóközpont területén bukkantak a több mint 700 köbméternyi, a 70-es, 80-as évekből származó hulladékot tartalmazó hulladéklerakóra a "Tisztítsuk meg az országot!" program keretén belül.

A humusz réteg alatt 2,0-2,5 méter mélységben kellett kideponálni a veszélyesnek nem minősülő, 29 kamionnyi hulladékot.

Két éve, a nagy berektűz idején fedezték fel, mennyi szemetet rejt az út széle, a nádas. Akkor 14 teherautónyi szemetet gyűjtöttek össze civilek segítségével, és azóta is minden évben szemétgyűjtést szerveznek a területen.

Nem először akadtak ilyen régi tejeszacskóra: a packradar.hu is beszámolt már egy ilyen "leletről". A tejeszacskót 2018-ban egy horgász, Juhász Donát Gyula találta a kiapadóban lévő Duna medrében Süttőnél.

A zacskón ugyan már nem látszott a gyártási dátum, de az ár igen, ebből következtették ki a zacskó korát: a 2,8-as literes zacskós tej ára 1973. január 8-án nőtt 5 forintra, és 1979. július 23-án drágult tovább 6-ra. Tehát a zacskó 40-45 éves lehetett.

Akkoriban egyébként a fél literes és a literes termék árát is feltüntették a grafikán, mivel ugyanazt a csomagolóanyag tekercset használták mindkét kiszereléshez. Figyelemre méltó és egyben aggasztó is, hogy a nyomtatás ilyen sokáig olvasható maradt.

A tejeszacskókhoz polipropilént (PP) használnak, ami egy hőre lágyuló polimer, a vegyipar állítja elő, és széles körben használjákAz egyik legelterjedtebb műanyag csomagolási anyag, de felhasználják textiliparban, írószerekehz, műanyag alkatrészekhez, laboratóriumi berendezésekhez, hangfalakhoz és autóipari alkatrészekhez is.
2007-ben a világon 45,1 millió tonna polipropilént állítottak elő, ami körülbelül 65 milliárd dolláros (47,4 milliárd eurós) összforgalmat generált.
Rendkívül ellenálló a legtöbb kémiai oldószerrel, lúgokkal, savakkal szemben, így nem csoda, hogy ilyen jó állapotban kerülnek elő tejeszacskók évtizedek múlva is. (Forrás: Wikipédia)


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Szerző: battabikee 2. facebook.com / Juhász Donát Gyula

 

A rovat új hírei

Hasonló

Indul a Tavaszi nagytakarítás!

"Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet!" néven környezetvédelmi akció indul, melynek egyik fő célja az ...