Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk oda a felesleges dolgainkat!

Magazin

2016/11/27

A különböző elhasznált, megunt holmik újrahasznosításával, újra felhasználásával sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a tevékenységünk során. Javítsuk meg, cseréljük el, adományozzuk oda a felesleges dolgainkat! Az ilyen tudatos cselekedetekkel nagy mértékben hozzá tudunk járulni Földünk egészségéhez.

Idővel számos olyan holmi halmozódik fel lakásunkban, amelyet már nem használunk, nincs rá szükségünk és legszívesebben megszabadulnánk tőle. A könnyebbik út, ha egyszerűen kidobjuk ezeket a kukákba. Ugyanakkor van egy sokkal jobb és környezetbarátabb módja is annak, hogy eltüntessük már felesleges dolgainkat.

Az egyik ilyen mód az újra felhasználás, amikor egy adott termék vagy csomagolás jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba kerül. Ez történik például a visszaváltható üvegekkel, a használt ruhákkal, az antikváriumba kerülő könyvekkel vagy az otthoni lekvár főzés során, amikor használt befőttes üvegekbe töltjük az elkészült dzsemet. Az újrahasználattal megelőzhető a hulladék keletkezése. Mint megelőzés, ez az egyik leginkább környezettudatos tevékenység, írja a hasznosítsd.hu.

Számos egyéb lehetőség is létezik a lakosság számára a különböző termékcsoportok újrahasználatára. Ilyen lehet, ha a már megunt, vagy kinőtt gyerekruhákat átalakítjuk, más célra használjuk fel. Az újrahasználat jellemző a művészvilágban is, ahol sokan úgy jelenítik meg környezettudatos gondolkodásukat, hogy a meglévő hulladékból, szemétből készítenek egyedi dolgokat, például ruhadarabokat.

A ház körül felhalmozódott fahulladékból könnyen barkácsolhatunk valamit, az elromlott háztartási gépeket ahelyett, hogy kidobnánk megjavíttathatjuk. Technikai eszközeink élettartama egyre rövidebb, ezért kulcsfontosságú, hogy mihez kezdünk velük, amikor elromlanak. Ha javítóműhelybe visszük meghosszabbíthatjuk életüket, így ritkábban kell új eszközöket vásárolni. Ez nemcsak a számítógépekre és telefonokra igaz, hiszen ruhánkat a szabónál, cipőnket pedig a cipésznél javíttathatjuk. Ezért mielőtt kidobunk valamit, gondoljuk meg, hogy nem tudjuk-e esetleg megjavíttatni, továbbadni, vagy másképpen hasznosítani, írja a Hulladékboltermek.hu.

Az újrahasznosítás, újra felhasználás mellett már hazánkban is nagyon népszerűek a különböző garázsvásárok, ahol eladhatjuk, elcserélhetjük a már megunt holmikat. De ha nem tudjuk újrahasználni, átalakítani vagy tovább értékesíteni őket, akkor legalább adjuk oda a különböző jótékony szervezeteknek, adományboltoknak, akik eljuttatják a már megunt holmikat a rászorulóknak.

Hazánkban több olyan kezdeményezés indult, amely az újra felhasználást hirdeti, de ezek főként egymástól elszigetelten léteznek, nincsen olyan hálózat, amely igazán összekapcsolná őket. Ilyenek a cserebörzék (könyvek, ruhák, antik holmik), az újrahasználattal foglalkozó kereskedések (hibás alkatrészek cseréje, javító üzletek), az ipari szintű használatra előkészítés, szervezett újrahasználat (second hand), adományboltok és az online használtcikk kereskedések.

Többek között az újrahasznosítás, újra felhasználás gondolatára is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió Nem nehéz kampányának őszi szakasz, amelynek célja, hogy tudatosítsa az emberekben, hogyan tudnak környezettudatos módon elbánni a már meglévő szeméttel, felesleges holmijaikkal. Néhány tipp arra, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy környezetbarát módon kezeljük azokat, amire nincsen szükségünk:

  1. Hasznosítsd újra! Akár egy csomagolás, doboz is újrahasznosítható, használd fel újra a csomagolását.
  2. Használd fel újra! Ha meguntál vagy kinőttél egy ruhadarabot, készíts belőle egyedi ruhát, vagy használd fel más célokra.
  3. Használd fel újra a maradékanyagokat! A ház körül található maradékokból, hulladékanyagokból számos egyedi dolog barkácsolható.
  4. Javítsd meg, ne dobd ki! Ha elromlott egy gép, technikai eszköz vagy elszakadt, kilyukadt egy ruhadarab ne az legyen az első, hogy újat veszel, hanem próbáld megjavíttatni inkább.
  5. Cseréld el! Ha már nincs rá szükséged, akkor cseréld el egy olyan dologra, ami hasznos lehet a számodra is.
  6. Add oda! Ne dobd el a megunt, már nem használt holmidat, inkább adományozd oda a különböző jótékony szervezeteknek, adományboltoknak.

Az érdeklődők további tippeket, és hasznos tanácsokat kaphatnak a nemnehez.hu weboldalon, és a kampány Nem nehéz című Facebook oldalán.


Háttérinformáció: Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy évről évre nyilvánosságot biztosítson valamely fontos társadalmi ügynek. A Médiaunió legfőbb célja olyan közérdekű, társadalmi célú reklámkampányok szervezése és elhelyezése a médiában, illetve reklámhordozó-eszközökön, melyek érzékelhető és mérhető változást érnek el a magyar társadalomban. A kampányok elsősorban a közgondolkodás megváltoztatását célozzák. Az alapítványban részt vállaló médiumok önkéntes alapon felületet biztosítanak a kiválasztott téma kommunikációjának. A Médiaunió szervezete a kiválasztott társadalmi fontossággal bíró témát szakemberek és civil szervezetek bevonásával dolgozza fel és koordinálja a pr- és reklámügynökségek pro bono végzett munkáját. A Médiaunió Alapítvány éves kampányai sem gazdasági, sem politikai érdekeket nem szolgálnak. A Médiaunió egy naptári évben egy kiválasztott témára fókuszál. Az adott év üzenetét a témapályázatra beérkező ötletekből az Uniót alapító tagok által felkért kuratórium választja ki. Az öttagú kuratórium elnöke dr. Schmidt Mária, tagjai Novák Péter,Rudolf PéterCsányi Sándor és Somody Imre.

Nem nehéz... kampány kreatív munkálatainak kidolgozását a Café Communications ügynökség vállalta (a reklámfilmek rendezője Salamon András, az operatőr Szabó Gábor), közreműködött a Post Edison és a Sparks, médiatervező partner az AdSol Média.  A pr-feladatokat az Emerald PR intézi. Minden ügynökség pro-bono dolgozik a Médiauniónak. A kampány támogatója a Siemens.


forrás: Médiaunió

A rovat új hírei

Hasonló