Környezettudatos temetés?

Magazin

írta: Admin
2014/01/23

Ma már nem csak az életben, de a halál után is óvhatjuk környezetünket. Vajon a hagyományos temetkezés immáron a múltté?

Ma már nem csak az életben, de a halál után is óvhatjuk környezetünket. A hagyományos temetkezés helyett „zöld” szertartással vehetünk végső búcsút szeretteinktől. Egyik korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az öko-temetkezés témájával. Írtunk a Gaiának elnevezett tőzeg urnáról, a DanCof márkájú biokoporsóról valamint a reciklált kartonpapír anyagú Restboxról is.

Tények a hagyományos temetésről
A napjainkban használatos temetkezési módok minden fázisa károsítja a természetet. A formaldehidet tartalmazó balzsamozó anyag hamvasztás és hantolás esetén egyaránt szennyező. A hamvasztás során a légkörbe került káros anyagok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, globális szinten az üvegházgáz-kibocsátás 0,2 százalékát teszik ki. Évente a hamvasztásokkal 6,8 millió tonna széndioxid juttat a levegőbe világszerte.

Indiában jelenleg ötvenmillió fát vágnak ki a nyolcmillió tonna szén-dioxid-kibocsátással járó szertartásokhoz. 2020-ra Nagy-Britanniában a krematóriumok lesznek a mérgező higany legnagyobb kibocsátói, ha csak a környezettudatos temetkezés be nem váltja a hozzá fűzött reményeket.

A koporsós temetés a hamvasztásnál is nagyobb terhet ró az élővilágra. A nagy energia- és anyagköltséggel járó koporsókészítés nyersanyagigényes gyártási folyamat, a lassan bomló műszálas szemfedő és a temetők által elfoglalt földterület a hagyományos temetés velejárója.

Alternatív temetkezés
A másfél évtizede megjelenő öko-temetkezési vállalkozók fenntartható megoldást kínálnak a környezettudatos fogyasztók számára.
Svédországban kifejlesztet technológiával a zöld temetések előtt a holttestet természetes anyagokkal takarják be, és a formaldehidet elhagyva száraz jeget használnak a hűtéshez.
Amerikai temetkezési szakértők a svéd energiaigényes eljárással szemben a lúgos hidrolízist pártolják. A folyamat során fémtartályokban, nagy nyomáson, háromszáz fokos hőmérsékleten maró folyadékban oldják a holtestet.

A hamvasztást tovább „zöldítve” Martin Ruiz de Azua és Gerard Moline tervező páros alkotta meg az Eco-urnát. Az urnába egy magot helyeznek, majd kókuszhéjjal és tőzeggel bélelik. Az elhunyt hamva (annak foszfor tartalma) táplálja a magot, földbe helyezve a növény fejlődik. Hasonlóképpen funkcionál Veronika Gantioler "Gaia" azaz Földanya elnevezésű tőzeg urnája is, amelynek anyagába ugyancsak az elhunyt családja által kiválasztott növény magjait helyezik el. Amikor az urnát elföldelik a hamvakkal együtt, egy idő után az lebomlik, a hamvak természetes trágyává változnak, a növény pedig életre kel. Többek közt a képen is látható biournákat gyárt és értékesít az Urnabios, érdemes megtekinteni a weboldalukat, igen igényes és minőségi termékeket forgalmaznak!

A zöld hantolás során a ragasztót és oldószert tartalmazó fa koporsó helyett 10 év alatt lebomló karton, vagy bambusz koporsóba helyezik az elhunytat biológiailag lebomló öltözetben. Dániában már igen komoly kereslet van a hosszú szálú újrahasznosított papírból készült biokoporsó iránt, ahogyan arról korábbi cikkünkben írtunk is.

 

Törvényben rögzített
A környezetbarát temetések számában Nagy Britannia vezető szerepet tölt be, az öko hantolás mint mozgalom onnan terjedt tovább. Nem véletlen, hiszen a brit jogszabályok a zöld temetéseknek kedveznek, ugyanis 2010 óta törvény mondja ki, hogy a temetkezési vállalkozóknak csökkenteniük kell a szertartás során használt anyagokban található higany szintjét. A szigetországban a törvényi előírások szerint szinte bárhol lehet temetkezni, így az országban sorra alakulnak zöld temetők a nemzeti parkok puffer zónájában létrejövő magántulajdonú területeken.

Kínában még érdekesebb a helyzet, ott nem „zöld” mozgalomként van jelen az alternatív temetés, mivel törvény írja elő, hogy az évezredes hagyomány ellenére a sírhelyeket nem sírkővel, hanem fa ültetésével kell jelölni. Az öko temetkezések ezáltal gyors ütemben növelik a fás térségek összterületét, valamint vigasztalóan hatnak azokra a gyászolókra is, akik ez idáig a megszokott temetési módot részesítették előnybe.

 

A jövő zöld temetői?
Az öko temetésnek tehát számos zöld alternatívája ismert már jelenleg is. Az erdősítés céljára kijelölt területen öko-urnák, vagy akár biológiailag lebomló koporsók használatával erőteljesen csökkenthetőek a károsanyag kibocsátások, a sírhantok fölé ültetett fák pedig újabb erdős területeket eredményezhetnek, így a jövő temetői életteli erdőkként őrizhetik az elhunytak emlékét.

 

forrás: magyarnarancs.hu, vg.hu, piacesprofit.hu, blog.sevenponds.com, wikipedia.org, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló