Az első magyar kegyeleti erdő

Hír

írta: MTI
2015/03/02

Az ország első, temetkezési célokra használható kegyeleti erdejét alakították ki Agostyánban, Tata közelében.

Az ország első, temetkezési célokra használható kegyeleti erdejét alakították ki Agostyánban, Tata közelében, a Természetes Életmód Alapítvány kezelésében lévő területen - tájékoztatta az alapítvány kuratóriumi titkára hétfőn az MTI-t.

Emlékerdő
Czumpf Attila elmondta, hogy a kegyeleti erdőben az elhunyt hamvait biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában egy előzetesen kiválasztott fa gyökereinél helyezik el, és nevét a fa törzsén, időtálló táblán tüntetik fel. A hozzátartozók maguk választhatják meg, hogy melyik fa gyökerénél kívánják szeretteik hamvait elhelyezni.

Az emlékerdő nem a meglévő temetők és sírkertek konkurenciája, hanem egy befogadó alternatíva azok számára, akik az örök nyugalmat a természetben képzelik el. A temetés felvétele minden esetben a temetkezési szolgáltatókon keresztül történik - tette hozzá az emlékerdő kezelője.

Nem vágják ki a fákat
Az agostyáni ökofaluban kialakított 25 hektáros erdőterület az Esterházy-család idejében közbirtokossági erdő volt, 300 éves fák is találhatóak ott. A tájrészlet 2014-ben favágástól mentes örökerdő minősítést kapott. Az emlékerdőben 99 évre is meg lehet váltani a sírhelyek rendelkezési jogát.

Czumpf Attila elmondta, a területen még nem volt temetés, azonban az alapítvány korhűen újjáépít egy közelben feltárt Árpád-kori körtemplomot, és az épület köré a környék lakói már temettek.

A rovat új hírei

Hasonló

Élőfalvak nyomában

Hazánk bővelkedik olyan kezdeményezésekben, amik a természetközeli életvitelt tűzték ki zászlajukra.

Ökofalvak nyomában

Hazánkban egyre népszerűbbek az ökofalvak, melyek egy alternatív életformára adnak lehetőséget.