Kövessük a bölcs természet példáit!

Hír

írta: Admin
2023/01/12

Senki sem képes megjósolni a világra leselkedő veszélyeket. A Pallas Athéné Könyvkiadó ajánlója.

A Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) Mit tenne a természet? című kötete arra figyelmeztet, hogy a modern civilizáció figyelmen kívül hagyja a természeti környezet önszabályozó visszajelzési mechanizmusait, és ezzel bolygónkat is veszélyezteti. A fenntartható fejlődést kutató Ruth DeFries azokat a természeti környezetben zajló, eddig alábecsült önkorrekciós stratégiákat emeli ki számunkra, amelyeket az evolúció alakított ki az évmilliárdok alatt és amelyek hozzájárulhatnának világunk megóvásához.

Az emberi fajnak nincs tapasztalata arról, hogyan éljen egy olyan környezetben, amelyhez hasonló nem létezett az elmúlt hárommillió évben. Még a legfejlettebb tudományágak és a legelőrehaladottabb modellek sem tudják leképezni a teljes valóságot. Túl komplex az a kérdés, hogy bolygónk miként reagál az ismeretlen légköri viszonyokra. Pedig még nagy meglepetések fenyegetnek.

A Mit tenne a természet? című könyv azokról a mechanizmusokról mesél, amelyeket az evolúció alakított ki. Ezek másfajta gondolkodásmódot kínálnak az emberiség számára annak érdekében, hogy fennmaradhasson a 21. századi összekapcsolt, komplex és bizonytalan világban.

A természetnek több milliárd évnyi kísérletezésre volt szüksége a saját mechanizmusainak finomhangolására. Nem csoda, hogy az emberi társadalmak – amelyek ehhez képest csak töredéknyi időt tudhatnak maguk mögött – gyakran figyelmen kívül hagyják az életet támogató, önkorrekciós visszajelzéseket, és a rövid távú hasznosságot részesítik előnyben, veszélyeztetve ezzel a civilizációt is.

A természet legfőbb tanácsa, hogy figyeljünk az összetett rendszerek visszajelzéseire. Továbbá építsünk be önszabályozó megszakítókat ezekbe a rendszerekbe, még mielőtt szükségünk lenne rájuk! A szerző arra is emlékeztet, hogy az evolúció során a gének és a fajok sokfélesége biztosította az alkalmazkodást és a túlélést. Az emberi civilizáció esetében az ötletek sokfélesége, a szaktudás, az intézmények, a nyelvek és a kultúrák töltik be ugyanezt a funkciót. A modern civilizáció legalább háromféleképpen gázol át a természet bevált stratégiáin: 1.) az elmondott szavakkal (szűkülnek a lehetőségek minden egyes feledésbe merülő nyelvvel, a velük eltűnő ősi tudással). 2.) az elfogyasztott ételekkel (a túl kevés élelem problémájának megoldása után a túl sok egészségtelen élelmiszer okozta gondok). 3.) A bélben élő mikrobákkal (az antibiotikumok nem kívánt hatása) – emeli ki a szerző, majd hozzáteszi: Álljunk ellen a kísértésnek és a célszerűség jegyében ne áldozzuk fel a sokszínűséget!

A Mit tenne a természet? című kötet exkluzív kiadói áron vásárolható meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Tárnok utca 28.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

Forrás: Zöldunió
Hirdetés (X)
forrás: Zöldunió

A rovat új hírei

Hasonló

Úszó könyvtárak létesültek

Aki idén az osztrák Wörthi-tó partjára készül nyaralni, azt egy különleges kulturális szolgáltatás is várja: úszó ...