Úszó könyvtárak létesültek

Hír

2019/07/17

Aki idén az osztrák Wörthi-tó partjára készül nyaralni, egy különleges kulturális szolgáltatás is várja: úszó könyvtárból kölcsönözhet könyvet. És nem a "Bücherboot" az egyetlen, ugyanis időközben Hamburgban is létesült egy úszó könyvtárhajó.

Ausztriában országszerte több könyvtárhálózat is működik, amelyeket a munkaügyi kamarák üzemeltetnek. Nemrégiben a karintiai munkaügyi kamara (Arbeitkammer Kärnten) úgy döntött, útnak indítja "Bücherboot" elnevezésű projektjét. Az üdülőhely népszerűsége adta az ötletet, hogy olvasóikat nyáron se hagyják izgalmas könyvek nélkül, és ehhez egy könyvtárhajót bocsássanak vízre, mely folyamatosan cirkál a tó közkedvelt kikötői között.

Az úszó könyvtár létrehozásával az volt a céljuk, hogy új, izgalmas, könnyen elérhető olvasmányélményt nyújtsanak nyaralás alatt is, különösen a gyerekek számára. A tagdíj igen kedvező, 18 év alattiak számára ingyenes, felnőtteknek pedig évi 5 euróba kerül.

A Karintiai-tóvidék egyik legnagyobb taván a hajó állandó utat jár be: az első megálló Loretto 10.15-kor, innen indul tovább Maierniggbe, Krumpendorfba, majd következik Parkbad és Bad Stich. A könyvtár tagjainak egy óra áll a rendelkezésére, hogy böngésszenek a közel 2000 könyv között. Emellett - jó idő esetén - a klagenfurti strandon is nyitva van az AK tagkönyvtára a hét minden napján, ahol elektronikus formában is elérhetők és kölcsönözhetők a könyvek.

 

Élő könyvtár

Azonban nem az osztrák "Bücherboot" az egyetlen könyvtárhajó. 3 művészcsoport ugyanis Hamburgban is létrehozott egy úszó közösségi teret a könyvek szerelmeseinek a "Das Archipel" nevű projekt keretében. A festői Wilhelmsburg-negyedben, a Vering-csatornán, rozsdás hajók között foglal helyett a közel 150 négyzetméteres mesterséges sziget.

A művészek azt a kérdést tették fel, a gyermekek vajon milyennek képzelnék el a jövő könyvtárát? A könyvtár szónak azonban kicsit más értelmet adtak, mivel a hajón csupán kb. két tucat igényesebb filozófiai mű található. A hangsúlyt a tudásra helyezik, amit emberek adhatnak át egymásnak történeteik révén. A hajón ezért egy írói és nyomdai műhely is helyet kapott, hiszen az emberek elbeszéléseit össze kell gyűjteni, le kell jegyezni.

Ahogy az egyik művész, Finn Brüggemann megfogalmazta: "Történeteket gyűjtünk. A mindennapok történeteit és élettörténeteket. És a kerület történeteit is. És megpróbáljuk megőrizni őket."

"Olyan helyet akartunk létrehozni, amely nyitott - nem olyan, mint egy hagyományos könyvtár, ahol sok dolgot, mindenekelőtt könyveket gyűjtenek és archiválnak, hanem ahol létrehozunk valamit" - mondta Fabien Bidaud, a projekt egy másik résztvevője.

A projekt weboldala: http://dasarchipel.org


Források:
https://wiennachrichten.de/schwimmende-bibliothek-am-worthersee/
https://www.deutschlandfunk.de/schwimmende-bibliothek-hamburger-kuenstler-gehen-aufs-wasser.807.de.html?dram:article_id=453921
Kép forrása: 1. AK/Gerd Eggenberg 2. deutschlandfunk.de

A rovat új hírei

Hasonló