Menzaforradalom: Egészséges és klímabarát bioételeket adna a gyerekeknek a Greenpeace

Hír

2020/02/03

A Greenpeace Magyarország azt akarja elérni, hogy minél több helyben, ökológiai módszerekkel termelt élelmiszer kerüljön gyermekeink asztalára. Álláspontjuk szerint ez nemcsak egészségügyi, hanem természet- és klímavédelmi szempontból is kulcsfontosságú.

Bár a kormány évekkel ezelőtt saját céljául tűzte ki, hogy 2020-ra elérjük a 30%-os bio-arányt a közétkeztetésben − semmilyen lépést nem tett ennek érdekében. Pedig ma már itthon is van annyi biogazdaság, ami ezt lehetővé tenné. A környezetvédő szervezet konkrét lépéseket vár a kormánytól. - áll a Greenpeace Magyarország közleményében.

Ahhoz, hogy az ökomenzák elterjedhessenek, rendszerszintű változásra van szükség: arra, hogy a bioalapanyagokon alapuló egészséges közétkeztetést a kormány minden lehetséges eszközével támogassa.

A Greenpeace greenpeace.hu/menzaforradalom oldalon indított friss petíciójában a következő konkrét lépéseket javasolja a döntéshozók számára:

1. Változtassanak a közbeszerzési szabályokon: ne a legolcsóbbat kelljen választaniuk az intézmények fenntartóinak, hanem a legegészségesebbet. Részesítsék előnyben a helyi, ökológiai termesztésből származó alapanyagokat.

2. Csökkentsék 5%-ra a közétkeztetésben kínált ételek áfáját. Jelenleg az éttermekben adott ételek után csak 5% áfát kell fizetnie a szolgáltatóknak, míg a közétkeztetésben adott ételeket 27%-os adó terheli.

3. Legyen 5% a bioélelmiszerek áfája is a jelenlegi 27%-os helyett. Így mindenki számára elérhetőbbek lesznek az egészséges, természet- és klímabarát élelmiszerek.

„Azért dolgozunk, hogy minél több ökológiai termelésből származó alapanyag kerüljön a gyermekeink asztalára, mert őket károsítják leginkább az ipari mezőgazdaságban használt növényvédő szerek. Tudományos vizsgálatok szerint bizonyos rovarölő szerek például mérhető IQ-csökkenést is okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetükben.1 Célunk az is, hogy elősegítsük az ökológiai gazdálkodás minél szélesebb körű elterjedését Magyarországon. Környezetvédelmi szempontból ugyanis ez az élelmünk előállításának egyetlen olyan módja, amivel megőrizhetjük Földünk élővilágát, hatékonyan segíthetünk a klímaválságon és egészséges élelmiszerrel láthatjuk el az emberiséget – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse.

A közétkeztetés segítségével a gyerekek egészséges élelemhez juthatnak társadalmi és szociális helyzettől függetlenül. A helyi bioalapanyagokra épülő menzáknak további pozitív társadalmi és gazdasági haszna, hogy a helyi termelőknek, helyi közösségeknek ad értékteremtő munkát és bevételt. Ma az ökológiai módszerekkel termelt élelmiszerek nagy részét exportáljuk. Pedig vannak olyan gazdálkodók, akik ha számíthatnának a közétkeztetésre, mint biztos felvevőpiacra, akkor szívesen termelnének erre a célra. A rövid ellátási lánc és a bioélelmiszerek kormányzati támogatása  lehetővé tenné, hogy a természettel összhangban termesztett, friss, helyi alapanyagok ne legyenek sokkal drágábbak, mint a káros növényvédő szerekkel megtermelt ipari tömegáru.

Sok olyan település van, ahol felelős döntéshozók, szülők és intézményvezetők szeretnék ebbe az irányba fejleszteni a közétkeztetést. Jó példák is akadnak már2 3, de ezek kivételesek, és legtöbbször csak néhány helyi kulcsszereplő rendkívüli elkötelezettségének és elszántságának köszönhetőek.

A kormánynak ezért minden eszközzel segítenie kellene az ökomenzák elterjedését. A Greenpeace greenpeace.hu/menzaforradalom oldalon elérhető legújabb petíciójában konkrét lépéseket követel a döntéshozóktól gyermekeink egészsége és Magyarország természeti értékei, környezetünk védelme érdekében!


Kép forrása: Greenpeace Magyarorszáf / Szerző: Járdány Bence

Jegyzetek:

1 Az Európai Parlament tudományos szolgálatának 2016-os jelentése az ökoélelmiszerek egészségre gyakorolt hatásairól: Human health implications of organic food and organic agriculture http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2016/581922/EPRS_STU(2016)581922_EN.pdf

2 Szarvasi jó példa: Az ökomenza nem utópia − A szarvasi gyermekétkeztetési modell

https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/2761/az-okomenza-nem-utopia/

Videó – Szarvas: https://www.youtube.com/watch?v=kwNRcx60Q_s

3 Nyárád videó – https://www.youtube.com/watch?v=lgdWjv1doPI

4 A Greenpeace esettanulmányokat bemutató kiadványa: Tegyük egészségesebbé a közétkeztetést − helyi bioélelmiszereket az óvodákba, iskolákba

https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2019/01/add3df93-greenpeace_a5_kiadvany_v4-fin2-web.pdf

5 Osztrák menzák vizsgálata – Bécsben az iskolákban 40%, az óvodákban 50% a bioalapanyagok aránya

https://hu.greenpeace.org/okosmenza/2018/08/02/bio-es-helyi-elelmiszereket-valamint-kevesebb-de-jo-minosegu-hust-kinalnak-a-becsi-menzakon-a-gyerekeknek/

Burgenland megcsinálja!

https://hu.greenpeace.org/okosmenza/2018/11/30/50-bioelelmiszer-a-menzakon-burgenland-megcsinalja/

forrás: Greenpeace Magyarország

A rovat új hírei

Hasonló