A Greenpeace is üdvözli az ITM műanyag zacskókra vonatkozó tervét

Hír

2018/09/20

A Greenpeace Magyarország üdvözli az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnapi bejelentését, amely szerint az eldobható műanyag zacskók visszaszorítását és tilalmát tervezik. A bejelentés kereken 100 nappal azután történt, hogy a Greenpeace Magyarország petíciót indított az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáért.

A greenpeace.hu/stopmuanyag oldalon elérhető petíciót három hónap alatt közel 120 ezren írták alá – ez minden idők legnépszerűbb hazai online civil kezdeményezésének számít.

2018. szeptember 16-án, vasárnap jelentette be terveit az Innovációs és Technológiai Minisztérium (bővebben itt):

  • megnövelnék az eldobható műanyag zacskók és más termékek termékdíját (ez 2019-től léphetne életbe),
  • 2019. július 1-től betiltanák a fizikailag rövid idő alatt szétmálló, de biológiailag nem lebomló műanyag zacskók forgalmazását,
  • 2021. január 1-től teljesen betiltanák az egyszer használatos műanyag zacskókat.

„Üdvözöljük, hogy Magyarország is csatlakozna azon országok közé, akik felvették a harcot az eldobható műanyagokkal. A Greenpeace Magyarország a petíció közel 120 ezer aláírójával azt várja, hogy a vasárnapi bejelentéssel összhangban az Innovációs és Technológiai Minisztérium mihamarabb és konkrét határidőhöz kötve valóban be is tiltsa az egyszer használatos műanyag zacskókat. A petíció rövid idő alatti rekordszámú aláírása, az egymást érő műanyagmentességet vállaló és népszerűsítő rendezvények, illetve a fogyasztók és a vállalatok önkéntes célkitűzéseinek sora itthon és világszerte mind azt jelzik számunkra: az embereknek elegük van a pazarló eldobható műanyag termékekből és csomagolásokból” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Hasonló jellegű tilalmat már világszerte számos ország bevezetett, vagy tervez bevezetni: Új-Zélandtól Chilén és Eritreán át Romániáig. A helyi Greenpeace-irodák több hónapos kitartó munkája számos országban nagyban hozzájárult ezekhez a sikerekhez.

„A világ belefullad az eldobható műanyagokba. Minden percben egy teherautónyi műanyag szemét kerül az óceánokba. Akár 400 évbe is telhet, mire egy egyszer használatos műanyag zacskó teljesen lebomlik. A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek. Sőt a műanyag darabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is. Itt az ideje, hogy fellépjünk a műanyagszennyezés ellen, a környezetünk, és ezen keresztül saját egészségünk a tét” – emlékeztetett Tömöri Balázs.


Kép forrása: A műanyag ebben a formában halálos! Forrás: commons.wikimedia.org / Szerző: MichaelisScientists, módosítás: ecolounge

 

forrás: Greenpeace Magyarország

A rovat új hírei

Hasonló