Könyvajánló: Tudatos táplálkozás nem csak vegánoknak - Megjelent a Babos könyv!

Hír

2016/11/22

Gondolta volna, hogy a gladiátorok a lencséből merítették erejüket? Minek köszönhetik a hüvelyes növények a különböző történelmi korokat átívelő népszerűségüket? Mit lehet a belőlük készíteni? Hogyan termesszük a hüvelyes növényeket? Ezekre és más hasonló kérdésekre kaphat választ az olvasó a novemberben megjelenő Babos Könyvből.

A Pillangó Fejlesztések civil szervezet szerdán mutatta be a frissen megjelent Babos Könyvét a MagNet Házban. Bemutatkozott a könyv három szerzője: Kassai Melinda a Pillangó fejlesztések vezetője, Réthy Katalin biológus, a szervezet agroökológus munkatársa, valamint Papp Andrea táplálkozás szakértő, a Napi Táptudás blog írója. A beszélgetést Iványos Judit a könyv szerkesztője moderálta. Kisa Judittól az ismert dietetikustól pedig izgalmas könyvajánlót hallhattak a résztvevők. A bemutató után ízletes babos, lencsés, csicseriborsós finomságot kóstolhattak a látogatók.

Kassai Melinda kifejtette, hogy a tudatos táplálkozás elterjedésének hatására már hazánkban is egyre többen érdeklődnek a növényalapú fehérjefogyasztás iránt, ugyanakkor magyar nyelven egyelőre alig találni hozzáférhető irodalmat. Kevesen tudják például, hogy a hüvelyesek az egyik legértékesebb fehérjeforrásunk, valamint számos értékes vitamint tartalmaznak.

A szervezet vezetője azt is hozzátette, hogy a könyv megjelenésének másik apropója, hogy a FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations, az ENSZ élelmezésügyi hivatala) az idei évet a szárazhüvelyesek nemzetközi évének deklarálta. A Babos Könyv ezeknek a növényeknek a kultúrtörténeti, táplálkozástudományi és mezőgazdasági szerepéről szól. Kifejtette továbbá, hogy a szervezet fő tevékenysége hátrányos helyzetű, főképp borsodi kistérségekben a vegyszermentes közösségi gazdálkodási modellek meghonosítása, és az ezáltal történő közösségfejlesztés.

Réthy Katalin kiemelte, hogy a hüvelyesek termesztése nagyon olcsó, és több hasznos termesztési technikáról is olvashatunk a könyvben, amelyeket akár kiskertekben is ki lehet próbálni. Hozzátette, hogy mindenkinek ajánlja a könyvet – kortól, nemtől, táplálkozási szokásoktól függetlenül.

Papp Andrea azt mondta, hogy az egészséges étrendek kialakítása inspirálták a könyv írásakor, és a testépítők étrendje is mozgatta a fantáziáját, hiszen számukra elsődleges a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel. „Arra voltam kíváncsi, hogyan építhetőek be a hüvelyesek a különböző, akár diétás éttrendekbe” – tette hozzá.

A Babos könyv Steiner Kristóf, a vegán táplálkozás ismert zászlóvivőjének ajánlásával jelent meg, és a könyvben Kristóf egyik kedvenc receptje is szerepel.

A könyv alkotói kiemelték, hogy a kiadvány színes, olvasóbarát és tartalmas információkat nyújt a hüvelyesekről. Különböző történelmi érdekességeket olvashatunk benne, de felbukkannak rég elfeledett népi hiedelmek és mesék is a világ minden tájáról. A Babos Könyvben a bableves-lencsefőzelék tengelytől eltérve izgalmas elkészítési tippeket, kedvcsináló recepteket találunk az ókortól egészen napjainkig.

Babos Könvy: Kapható az Írók Boltjában és a Zöldboltban (ez utóbbi link a termékre visz és itt online rendelésre is van lehetőség). Ezek mellett várhatóan több adománybolt is árusítani fogja a könyvet.
További információ és rendelés ezen és ezen az email címen.


forrás: Pillangó Fejlesztések

A rovat új hírei

Hasonló