Október 15. - A Kézmosás Világnapja

Hír

2020/10/15

Először 2008-ban szervezték meg a Kézmosás Világnapját az UNICEF kezdeményezésére, hogy felhívják a figyelmet a megfelelő kézmosás és az alapvető higiéniai körülmények fontosságára. Ez a kérdés most még aktuálisabbá vált a COVID-járvány kapcsán.

Talán sosem volt eddig aktuálisabb ez a világnap, mint 2020-ban - a koronavírus idején. Amikor először életre hívták ezt a kezdeményezést, akkor sem volt kisebb jelentősége – azonban azóta sokat változott a világ. Sajnálatos módon a rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás), évente 3,5 millió gyerek életét követelik a világon. Gyakori (pl. főzés és evés előtti vagy WC használatot követő) szappanos kézmosással ez a szám jelentősen csökkenthető. Kutatások azt mutatják, hogy megfelelő kéz-higiénével a hasmenéses megbetegedések száma 45 százalékkal, a légúti megbetegedéseké pedig 23 százalékkal csökkenthető - írja a webbeteg.hu.

Sokan nem gondolnak bele azonban abba, hogy a szappanos kézmosás elengedhetetlen feltétele nem csak a szappan, hanem a vezetékes vízellátás megléte is. Az emberek nem mindig látnak a dolgok mögé és természetesnek gondolják, hogy a csapból – amikor megnyitják - folyik a víz. Azonban szeretnénk felhívni a figyelmet a fentiek kapcsán, hogy a hazai víziközmű szolgáltatók a nap 24 órájában láthatatlanul azon és azért dolgoznak, hogy ez megoldható legyen, hogy amikor az országban bárhol kinyitnak egy csapot, abból folyjon a víz. Kiemelt figyelmet fordítanak ezen felül arra is, hogy ez ne „csak” a mindennapokban, hanem a jövőben is megoldott legyen – mindenhol elérhető legyen a biztonságos ivóvízellátás, és a szennyvíz szakszerű elvezetése és annak kezelése, tisztítása is.

A fogyasztók, a felhasználók számára teljesen természetes, hogy kinyitják a csapot és folyik a víz, lehúzzák a WC-t és elfolyik a szennyvíz, azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez hazánkban valóban jól működik, de nagyon sok olyan hely van a világon, ahol nemhogy nem működik, még nem is létezik pl. szennyvízelvezetés - szennyvíztisztítás!

Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára a világnap kapcsán elmondta: Ha mi nem végezzük jól a munkánkat, akkor nem lehet szappanos vízzel kezet mosni; akkor az egészségügy, az élelmiszeripar, de akár a munkahelyükön és az otthonukban lévő emberek sem tudnak létezni. Mi már érezzük, hogy ezekben az időkben még inkább felértékelődik a víziközmű szolgáltatás szerepe, reméljük, hogy hamarosan mindenki számára világossá válik az, hogy az ágazat fontossága és stratégiai szerepe nem lehet a továbbiakban kérdés, senki számára sem.”

A Magyar Víziközmű Szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy minden olyan kezdeményezés mellett kiálljon, amelyek során a környezettudatosságra, a környezetvédelemre, a vízkincs megóvásának fontosságára és a szennyvízelvezetés kiemelt szükségességére irányul a figyelem! Ezért kérik a kézmosás világnapján Önöket, hogy gondoljanak ezekre a fontos információkra, álljanak meg egy pillanatra és holnaptól próbáljanak meg tudatosabban élni, jobban odafigyelni. Bánjanak úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen és tekintsenek úgy a környezetünkre, a Földre, hogy rajtunk kívül még több, mint 7,5 milliárd ember él itt, akinek szintén szüksége van erre a bolygóra, valamint a tiszta vízre, levegőre. Tegyenek meg Önök is mától mindent annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink számára is olyan vízkészlet legyen elérhető, ami a mai nap nekünk még a rendelkezésünkre áll.


Képek forrása: 1. pexels.com / Anna Shvets; 2. flickr.com / Oxfam East Africa

forrás: Magyar Víziközmű Szövetség

A rovat új hírei

Hasonló