Víztakarékosság a hétköznapokban

Hír

írta: ecolounge
2016/09/17

Csupán egy kis odafigyelésre van szükség, hogy óvjuk vízkészletünket. Ugyanakkor a tudatos vízfogyasztással jelentős összegeket is takaríthatunk meg.

Fürdés kontra tusolás
A magyar lakosság a napi tisztálkodáshoz inkább a fürdést preferálja, mintsem a zuhanyzást. Pedig egy fürdéssel átlagosan 200 liter vizet fogyasztunk el, ellenben a zuhanyzással, melynek alkalmával 40 - 70 liter víz kerül a lefolyóba, de még egy hosszabb, 8 perces zuhanyzás során is "csak" 75 liter vizet használunk el. Az alacsony áteresztésű zuhanyrózsák használata sokat segíthet a vízfogyasztás csökkentésében, ugyanis ezek az eszközök átlagosan 22 liter víz megtakarítását eredményezhetik. Sőt, az új generációs energiatakarékos zuhanyrózsákkal akár 50 százalékot is megspórolhatunk. Itt egy olyan tusoló megoldást mutattunk be, mellyel 70 százalékos víztakarékosság érhető el. A tusolással tehát éves szinten akár 25.000 liter vizet, és akár 18.750 forintot is meg tudunk spórolni személyenként. Ez egy négytagú család esetében 75.000 Forintra tehető éves szinten. Zuhanyzásról és vízfogyasztásról ajánljuk figyelmébe ezt a korábbi írásunkat.

WC öblítés
A magyar otthonok vízfogyasztásának 74%-a fürdőszobához kapcsolódik, onnan is a WC öblítés a legpazarlóbb: egy átlagos háztartás teljes vízfogyasztásának a 40%-át teszi ki. A korszerűtlen WC tartályok alkalmanként 10-12 liter vizet használnak fel, míg a takarékos tartályok mindössze 2-3 liternyit juttatnak a csatornába. A tartályos kivitelnél azonban - ha csak nem a víztakarékos megoldásról beszélünk - még hatékonyabb a csapos kivitel, hiszen ott kézzel szabályozhatjuk a víz mennyiségét. Léteznek olyan innovatív WC tartályok is, melyek a felhasznált vizet hasznosítják újra. Az egyik legegyszerűbb megoldás a mosdóból lefolyó úgynevezett "szürkevíz" átvezetése. Az egyik legismertebb típus a mosdó aljára szerelendő, vísztisztítóval és pumpával ellátott tartály, mely a kézmosásra felhasznált vizet egy csövön keresztül pumpálja át a WC tartályába.

Mosogatás
A fürdőszoba mellett a másik nagy vízfogyasztó természetesen a konyha, azon belül is a mosogató. Folyóvízzel történő átlagos mosogatás alkalmával körülbelül 40 liter vizet engedünk a lefolyóba, szemben egy mosogatógépben való mosogatással, amellyel csupán 10 - 12 liter vizet használunk fel.
A Bonni Egyetem kutatása szerint a mosogatógép feleannyi energiát, hatod annyi vizet és kevesebb mosogatószert használ, mint amennyit a kézi mosogatáskor fogyasztunk. Ez azt jelenti, hogy mosogatásonként (tele géppel) 88 liter vizet spórolhatunk meg, ami napi egyszeri mosogatás mellett évi 32 000 liter megtakarítást jelent. Korábbi cikkünkből kiderül, hogy milyen előnyei vannak a mosogatógépnek és hogyan érdemes használnunk azt a legnagyobb hatékonyság érdekében.

A tudatos vízfogyasztás eredményeként háztartásonként akár 15-20 m3 víz is megtakarítható éves szinten, ami 4 millió magyar magánháztartás esetében több, mint két Velencei-tónyi mennyiséget tesz ki.

Fontos, hogy éljünk ezekkel a lehetőségekkel, hogy felelősséget vállajunk a vizeinkért. Ha ugyanis nem változtatunk szokásainkon, akkor nagy esély van rá, hogy hamarosan minket is utolér a vízhiány, ami 10 éven belül várhatóan az emberiség kétharmadát fogja sújtani. Az ivóvíz drasztikus csökkenéséről itt olvashat.

Többek között erről is szól a Médiaunió Nem nehéz…! kampánya, amely arra kívánja felhívni az emberek figyelmét, hogy a környezetvédelem mindenkinek az egyéni felelőssége és a hétköznapok során is oda kell figyelnünk a környezettudatos viselkedésre. Néhány tipp arra, hogyan tudunk odafigyelni a tudatos vízfogyasztásra a mindennapi tevékenységünkben:

  • Inkább zuhanyozz, mint fürödj!
  • Használj víztakarékos zuhanyfejeket! (cikk itt)
  • Ne folyóvíznél mosogass!
  • Kézmosás során, mikor szappanozod a kezedet, zárd el a csapot! (cikk itt)
  • Használj víztakarékos csapbetét!
  • Ha borotválkozol, vagy fogat mosol zárd el a csapot!
  • Ha teheted, használj takarékos WC tartályt!
  • Gyűjtsd össze esővizet, és használd fel az öntözésre! (cikk itt)

"Feleslegesen, és esztelenül pazaroljuk a vizet. Ivóvízzel fürdünk, mossuk le a kocsit, és folyó víznél mosogatunk. Nekünk már megszokott dolog, hogy odafigyelünk ezekre a dolgokra, hogy minél kevesebb vizet, ivóvizet pazaroljunk el a hétköznapok során. Emellett fontosnak tartjuk azt is, hogy minél kevesebb vegyi és szennyező anyagot engedjünk le a lefolyóba. Ezek egyszerű dolgok, amikre nem nehéz odafigyelni" – mondta Simon András, kommunikációs szakember. A kampány során az érdeklődők további tippeket, és hasznos tanácsokat kaphatnak a nemnehez.hu weboldalon, és a kampány "Nem nehéz" Facebook oldalán.

 

forrás: Médiaunió, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, Központi Statisztikai Hivatal

A rovat új hírei

Hasonló

Az ivóvíz drasztikus csökkenése

Számos cikket írtunk már a csökkenő ivóvízbázisok kapcsán. Most, a víz világnapja alkalmából igyekeztünk kategorizáltan ...