Ön-öntöző virágcserép

Magazin

2012/08/15

Kezeket fel, kinek száradt ki növénye ezen a nyáron! A nagy forróságban növényeinknek akár egy-két nap is végzetes lehet víz nélkül. Aki nem tud szólni a szomszédnak, de nem szeretne elektromos kütyüket sem használni, annak végre itt a megoldás: természetes ön-öntöző cserép, no-tech módra!

A Joey Roth dizájner tervezte cserepek egyszerűek, de nagyszerűek, és ősi hagyományok inspirálták. A spanyolok által Amerikában is használt „olla”, amely a megoldást ihlette, egy kerekded, füles agyagedény, melyben általában vizet tároltak. Mázatlan formában azonban a földekbe ásva automata öntözőként is használták, hiszen ha megtöltötték majd lefedték, a cserép falán keresztül lassan kiszivárgott a víz a környező talajba, mindenféle párolgási veszteség nélkül.

Így működik tehát a modern változat is: az edény középső részébe öntjük a vizet, és innen tud szépen lassan, a talaj vízigényének megfelelően a földdel telített külső részbe vándorolni. A kulcs pedig az alapanyag: Joey Roth is ugyanazzal a terrakottával, azaz égetett agyaggal dolgozott, amellyel például az ókori rómaiak is. A megtisztított, megformázott, majd kiégetett agyag olyan mikropórusokkal rendelkezik, amelyeken keresztül a víz lassan át tud szivárogni.

A virágtartó átmérője nagyából 20 cm, magassága pedig 15 cm, így akár három fűszernövény vagy hat pozsgás is elfér benne. A külső rekeszbe 2,5 liter virágföldet, a belső hengerbe pedig 4 deci vizet tudunk önteni. Utóbbit praktikus előre tudni, hiszen így megelőzhető, ami a normál cserepeknél gyakran előfordul: túllocsolva a virágalátétet a sáros víz mindig a kedvenc könyvünket találja meg...

Roth még nincs kész a termékével, de honlapján már le lehet adni előrendelést a 45 dolláros darabokra. Egyelőre ugyanis más anyagokkal is kísérletezik – például cseréppel –, de még nem talált a terrakottánál hatékonyabban öntöző természetes alapanyagot. A gyártás reményei szerint augusztus folyamán kezdődik meg.

forrás: http://crispgreen.com, http://www.core77.com

A rovat új hírei

Hasonló

Öntözési technikák nyáron

Nyáron különösen nagy veszélynek vannak kitéve növényeink, ám megfelelő vízellátással megóvhatjuk őket a kiszáradástól.

Így gondozd a mikulásvirágod!

A téli cserepes növények közül az egyik nagy kedvenc az ünnepek közeledtét jelző mikulásvirág. Ha kellő odafigyeléssel ...