Óriási üzletnek ígérkezik a svéd lány találmánya: az új Wheelys mobilkávézó a levegőt is tisztítja!

Magazin

2016/09/13

A Wheelys nevű mobilkávézó ötlete két évvel ezelőtt született, amikor Maria De La Croix-t nem vették fel a Starbucksba arra hivatkozva, hogy kék a haja. A lány nem csüggedt, hanem úgy határozott, visszavág, és megalapítja a híres kávés franchise környezetbarát konkurenciáját. Úgy tűnik, nem is sikerült rosszul a próbálkozás, mert Európa-szerte egyre több standjukkal találkozhatunk, és bárki előtt nyitva áll az út, hogy beszálljon az üzletbe. A standok franchise-rendszerben működnek, az üzemeltető havidíjat fizet az eszköz- és márkahasználatért, a marketinganyagokért és az üzleti támogatásért, emellé pedig kedvezményes áron vásárolhat kávét.

A cég folyamatosan fejleszti mozgó standjait: míg az első változat hagyományos, pedálos biciklire épült, a második elektromos meghajtású volt, a harmadikban egy szállítható üvegház is helyet kapott. A Wheelys 4 Green Warrior™-nak nevezett legújabb változat pedig amellett, hogy egyesíti az előzőek előnyeit, a kávéfőzés közben a levegőt is tisztítja. A 27 éves Maria De La Croix, aki immár a Wheelyes igazgatója, elmondta, hogy a standok tervezése során különös figyelmet kellett fordítani arra, hogy egyensúlyban legyenek a különböző követelmények, mint a méret és a súly a funkcióval. Körülbelül fél évbe telt, míg az első két prototípus elkészült.

A fejlesztésnél arra is törekedtek, hogy a jármű egy autóakkumulátorral egész nap üzemelhessen, de mindegyik biciklihez két aksi jár, hogy míg az egyik üzemben van, a másikat lehessen tölteni – vagy a hálózatról, vagy a napelemekből és szélmalmokból, melyek igényehetők a biciklikhez. Míg a napelemek akár 40 W energiát is megtermelnek, a szélmalom akár 200 wattig is felér, de napközben már 20 W is elég lehet ahhoz, hogy fedezze a bicikli áramszükségletét. Ha viszont teljes kapacitással üzemel a jármű, vagyis be vannak kapcsolva a lámpák, a hangszóró, a fűtés, a hűtő és a vízszivattyú, akkor sincs szükség 60 W-nál több áramra. Persze, törekszenek arra, hogy mindenből a legenrgiatakarékosabb megoldást válasszák.

A kínálatban a kávé mellett üdítők és vegetáriánus ételek szerepelnek. Elsősorban filteren átszűrt kávét árulnak, de vákumos és kézi presszógép, valamint előre főzött kávé is van a standokban. A felszerelést mindig a helyi igényekhez igazítják, ami az egyes régiók között meglehetősen eltérő lehet, hiszen már 45 országban működnek. A zacc újrahasznosíthatására is kínálnak megoldást egy kis ültetőcsomag formájában, melyben tápanyag van és magok. Ha ezt a zaccal összekeverjük, máris kész az instant kert.

Talán a legkülönlegesebb elemről, a légtisztító berendezésről még nem esett szó. Ez az eszköz percenként 11 köbméter levegőt tud megtisztítani, vagyis egy munkanap alatt összesen 6,796-ot. Ha a Wheelys hálózat eléri a tervezett 500 egységes hálózatot, akkor ez a teljesítmény hatásos eszköz lehet a városok levegőminőségének javításában.


Képek forrása

 

forrás: http://wheelyscafe.com

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai