Szmogevő útburkolat

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/07/12

Holland tudósok új módszert találtak fel a légkör megtisztítására.

Hosszú betonutak, felettük ködként gomolygó szmog... - A légszennyezettség lassanként felemészti a nagyvárosokat, gondoljunk a kínai szmogra.

Holland tudósok új módszert találtak fel a légkör megtisztítására. Az Eindhove Technológiai Egyetemen végzett kutatás eredményei szerint, amennyiben az utakat bevonnánk titán-dioxiddal, az út magához húzná a nitrogénoxidokat, és kevésbé veszélyes nitrátokat indukálna belőlük. A laboratóriumi körülményeket persze élesben is tesztelték a hollandiai Hengelo városába vezető autóútnál. Az eljárás - ideális körülmények között - 45 százalékkal csökkentette a károsanyag légkörbe jutását.

A technológiát 2008-ban mutatták be először, amely azóta folyamatosan fejlődött. Immáron a fotokatalitikus felületekkel történő levegő tisztítás a piacra léphet, tovább javíthatja az életminőséget, különösen olyan nagyvárosokban, ahol a gépkocsi forgalomnak köszönhetően nagy a károsanyag-kibocsátás. Amellett hogy a technológia igen eredményes, az ára is elfogadható, a hagyományos betonnál csupán 10 százalékkal drágább.

 

forrás: journals.elsevier.com, latimes.com

A rovat új hírei

Hasonló

"Szupernövényekkel" a szmog ellen

A legújabb kutatások szerint a a sűrűbb lombozatú, érdesebb és bolyhosabb levelű növények képesek a legtöbb légszennyezést ...

Sűrű szmogba borult Peking

Sűrű szmogba borult Észak-Kína és a főváros. A levegő szennyezettsége csaknem az összes kínai hírportál vezető híre ma.