Szmogevő útburkolat

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/07/12

Holland tudósok új módszert találtak fel a légkör megtisztítására.

Hosszú betonutak, felettük ködként gomolygó szmog... - A légszennyezettség lassanként felemészti a nagyvárosokat, gondoljunk a kínai szmogra.

Holland tudósok új módszert találtak fel a légkör megtisztítására. Az Eindhove Technológiai Egyetemen végzett kutatás eredményei szerint, amennyiben az utakat bevonnánk titán-dioxiddal, az út magához húzná a nitrogénoxidokat, és kevésbé veszélyes nitrátokat indukálna belőlük. A laboratóriumi körülményeket persze élesben is tesztelték a hollandiai Hengelo városába vezető autóútnál. Az eljárás - ideális körülmények között - 45 százalékkal csökkentette a károsanyag légkörbe jutását.

A technológiát 2008-ban mutatták be először, amely azóta folyamatosan fejlődött. Immáron a fotokatalitikus felületekkel történő levegő tisztítás a piacra léphet, tovább javíthatja az életminőséget, különösen olyan nagyvárosokban, ahol a gépkocsi forgalomnak köszönhetően nagy a károsanyag-kibocsátás. Amellett hogy a technológia igen eredményes, az ára is elfogadható, a hagyományos betonnál csupán 10 százalékkal drágább.

 

forrás: journals.elsevier.com, latimes.com

A rovat új hírei

Hasonló

Sűrű szmogba borult Peking

Sűrű szmogba borult Észak-Kína és a főváros. A levegő szennyezettsége csaknem az összes kínai hírportál vezető híre ma.

Ismét szmog borítja Pekinget

Fojtó, szemfájdító, köhögésre ingerlő sűrű szmog borította be ismét Pekinget és környékét vasárnap.

Áram az aszfaltból

Nemrég állították forgalomba azt a két autóbuszt, amelyek az aszfaltból nyerik az energiát.

A rovat legolvasottabbjai