Sikkes bringások

Magazin

2013/05/05

A divat világában örökös harc dúl a legjobb tervező cégek között a vezető piaci helyekért. Nincs ez másképp a bringadivat esetében sem. Utánajártunk, ki öltözteti a legjobb, legpraktikusabb, legdivatosabb ruhákba a mindennapi városi kerékpárosokat.

 

A városi kerékpározás, ahogy az köztudott, az elmúlt évtizedben rohamos fejlődésen ment keresztül. A bicaj nem csupán elfogadott, egyenrangú városi közlekedési eszköz lett, de a bringázás maga is stílussá, életformává vált. Így a szokások mellett önálló bringadivat is kialakult. Korábban már írtunk hazai tervezésű bringás ruházatról, ezúttal azonban körülnézünk a nemzetközi kínálatban is.

Milyen az ideális bringás öltözet?
A bringázás, normál időjárás mellett, nem igényel a városi közlekedésen belül különleges öltözködést. Miért ne tekerhetnénk egy farmerben és egy kényelmes pólóban? Természetesen érdemes odafigyelni a hőmérsékletre, és a ruha anyagának minőségére, de nem kell extrém ruházatra gondolni. Érdemes olyan szettet választani, amiben komolyabb átöltözés nélkül megjelenhetünk akár olyan nyilvános helyeken, mint egy iroda vagy üzlet, vagy akár a munkahelyünk.

Divatóriás vs. feltörekvő újonc
Nemrégiben két cég is új, kifejezetten bringás divatkollekcióval jelentkezett. A több évtizedes múltra visszatekintő mamutvállalat, a Levi’s Commuter (Ingázó) nevű termékeivel debütált a bringadivat világában. A másik a Vulpine, amely egy kifejezetten kerékpáros öltözékekre és kiegészítőkre szakosodott, egy bringaőrült pár által alapított, feltörekvő divatcég.

A fent leírt különbség az öltözékeken is azonnal látszik. A Commuter termékekkel kapcsolatban felmerülő első kérdés az, hogy rettenetesen trendin néznek ki, de vajon használat közben is beválnak-e? A kollekció nadrágjai két markáns bringás innovációt tartalmaznak: az egyik egy extra öv a nadrág derékrésze körül, amelybe menet közben pont beleilleszthető egy mini U-lakat, így nem kell a zár tekerés közbeni elhelyezésére figyelni, vagy külön táskát hordani csak emiatt. A másik az eleve visszahajtott nadrágszár, a szokásos bringás divatnak megfelelően. Az első tesztek alapján a termékek kellően vízállóak, kényelmesek, de egy kicsit melegek a tavasztól őszig való használathoz. Kevésbé sikerültek jól azonban a kollekció felsőruházati darabjai. Az ingek hátára ízléses varrás alá rejtett légáteresztő, izzadásgátló háló ellenére meg lehet bennük sülni.

Összességében jó dolog, hogy egy ekkora divatóriás is nyitott a kerékpáros ruházatok felé, de van még hová fejlődni. Ami pedig a Commuter sorozat legnagyobb hátránya, hogy kizárólag férfi kollekciót készítettek belőle. Úgy látszik, a Levi’s tervezői megfeledkeztek arról, hogy a lányok is bringáznak…

Bringadivat szerelemből
Ezzel ellentétben a Vulpine termékein látszik, hogy igazi „szerelemből” készült darabok. Jól átgondolt, szépen kivitelezett kollekció. Legjobb darabjuk a vékony pamutból készült, vízálló dzseki, amely szinte egyedülálló módon egyszerre vízlepergető, és lélegző. Akkor is hordható, ha valaki nem szereti a fővonalas divatot, hanem inkább a militarisztikus stílushoz vonzódik. Jó darab a szupervékony széldzseki is, amely ideális rövd távú megoldás csípős reggeleken.

Egyetlen dologban azonban a bringás divatcég nem tudja felvenni a versenyt rutinos társával. Az árak körülbelül a fele tartományban mozognak a Levi’s esetében. Azonban kétségtelen, hogy egy olyan céggel nem lehet versenyezni minőségben, praktikumban, és kényelemben, amelyet bringások hoztak létre, kifejezetten bringásoknak.

 

 

forrás: guardian.co.uk

A rovat új hírei

Hasonló

Divat, bringásokra szabva

A rendszeresen bringázóknak fontos, milyen öltözékük van. Egyre inkább szempont a praktikum és a biztonság mellett a trend is.