szigetrecycling: Zöldnek lenni menő! - Idén még hangsúlyosabb lesz a környezettudatosság a Sziget Fesztiválon

Hír

írta: ecolounge
2016/08/06

Idén a zöld szemléletformálás a korábbinál is hangsúlyosabban jelenik meg a Sziget fesztiválon.

Szemléletformáló kommunikációs akciók, szelektív hulladékgyűjtés, partnerségi akciók. - A Hajógyári-sziget és környezete megóvása érdekében született program vezérelve az újrahasznosítás, de a szervezők számos területen igyekeznek erősíteni a környezettudatos gondolkodásmódot.

A fesztivál helyszínén három Recycling Center lesz, ahol alu/pet, elektronikai hulladékok gyűjtésére és elemgyűjtésre lesz lehetőség. Mindhárom pontot újrahasznosított bútorokkal rendezik be, upcycling design és reparáló műhelyeket indítanak: iparművész fiatalok a szigetlakók megunt, elszakadt, eltört tárgyait alakítják át valami újdonsággá. Ezeken kívül további hat kemping recepción lehet leadni alu és pet hulladékot, ajándékokért cserébe.

Aki részt vesz valamilyen tevékenységben, a #szigetrecycling hashteg használatával merchandising bónokat, kitűzőket és almát kaphat ajándékba. A legjobban teljesítő szponzorok és céges partnerek Zöld díjat nyernek. Valamennyi árustól kizárólag papírzacskókban lehet vásárolni, és leáldozik a műanyag evőeszközök és tányérok kora is, helyettük komposztálható és újrahasznosított eszközöket vezetnek be a büfék jelentős részében. Például fából készült villával, papírtányérból lehet enni a streetfood ételeket.

PET palack, polisztirol ételdoboz és eldobható pohár. - Három műanyag tárgy, amire nemet kellene mondanunk, ha szeretnénk, hogy gyermekeink egy jobb jövőt kapjanak tőlünk örökül. Szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon, éttermekben is lehetünk környezettudatosak, erről itt olvashat, a hasznosítsd! weboldalán.

Száz darab gyűjtőt helyeznek el a közönségforgalmi, valamint üzemi területeken: az étkeztetőhelyeken, a kocsmákban, a backstage-ekben, a technikai bázison, a csomagmegőrzőkben, a pénztáraknál is lehetőség lesz a hulladékot szelektíven gyűjteni.

A szervezők további száz csikkgyűjtő hordót állítanak fel szerte a Szigeten és a hagyományos szemétgyűjtőkből is több, mintegy ötszáz lesz a fesztivál területén.

A szervezők tavaly indított kampánya arra kéri a fesztiválozókat, hogy az általuk már nem használt sátrakat, takarókat, matracokat gyűjtsék össze azoknak az Európába érkező menekülteknek, akik olykor kénytelenek a szabad ég alatt meghúzódni. A fesztivál szervezői az utolsó napon hátrahagyott kempingeszközöket önkéntesek bevonásával összegyűjtik, és jótékonysági szervezeteknek adják át.

A környezettudatos gondolkodásmód erősítése érdekében tett lépésekkel már az előző években is találkozhattunk a Szigeten: 2015-ben a szervezők a fesztivál 40 pontján telepítettek szelektív hulladékgyűjtőket. A szálló por visszaszorítása érdekében a színpadok táncterein és a fontosabb útvonalainkon porvédő burkolás került a járófelületekre. A zajszennyezés - zajmegelőzés mérséklése céljából este 11 órától a fedett és hangszigetelt színpadon játszottak tovább az előadók. A fesztivált követően rekultivációs céllal szántást, tereprendezést, forgókapálást és fűmagvetést végeztettek a szervezők, 5100 m2-en - jellemzően a fák alatti területeket - árnyéktűrő fűmaggal füvesítettek.

forrás: MTI, sziget.hu

A rovat új hírei

Hasonló