Negyvenötezer műanyag palacktól tisztította meg a Tiszát az idei PET Kupa

Hír

2016/07/20

A PET Kupa tiszai hajósai idén nyáron is bebizonyították, hogy összefogással, elszántsággal, ötletességgel és kemény munkával rekordmennyiségű hulladéktól tisztítható meg a Felső-Tisza vidéke. A környezetvédelmi kezdeményezés PET flottája saját építésű pillepalack hajóival járta be a Szatmárcseke–Tiszamogyorós távot. Hat nap alatt rekordmennyiségű hulladékot szedtek össze a folyóból és árteréből, több mint 45.000 darab pillepalackot és egyéb hulladékot gyűjtöttek. Az idei verseny során nagy hangsúlyt helyeztek a Tiszapart hulladékhelyzetének szakszerű felmérésére, valamint a vízminőség vizsgálata érdekében vízmintákat is vettek.

A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére és eközben a legénység minél több pillepalackot szedjen össze a folyóból. A résztvevők monitorozzák az ártérben található hulladék-hegyek pontos helyzetét és méretét, hogy minél teljesebb legyen a területre vonatkozó “hulladéktérkép”, rámutatva a kritikus helyszínekre és hulladékfajtákra. Ennek távlati célja, hogy megkezdődhessen egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködés az ismétlődő tiszai PET-palack áradat megállítására, és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

A 4. PET Kupa elérte célját és újabb rekordokat döntött. 65 köbméternyi hulladékot, azaz több mint 45.000 műanyag palackot és egyéb anyagot gyűjtöttünk össze. A Szatmárcseke-Tiszamogyorós szakaszon összesen 62 szennyezett helyszínt találtunk és rögzítettünk egy nemzetközi mobiltelefonos alkalmazás, a Trash Out segítségével, amiből 21 helyszínt meg is tisztítottunk. – számolt be az eredményekről Hankó Gergely, a 4. PET Kupa egyik szervezője és hulladékgazdálkodási szakértője.

A folyónak azonosításra kerültek olyan szakaszai is, ahol több száz méter hosszan, mindkét parton hulladékkal szennyezett az ártéri erdő. – tette hozzá a szakértő.

Az idei rendezvény főszervezője Szabó Csaba, a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület elnöke volt.

A PET Kupa 2013-as indulása óta mi adjuk a vízimentő felügyeletet a hajózáshoz. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén partnerként vehettük ki a részünket az előkészületekből és a szervezésből - mondta a vízimentő - jó érzés egy tisztább Tiszát hagyni magunk mögött.

A PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület társ-szervezőként, és filmes partnerként vett részt a lebonyolításban, a filmes stáb által készített fotók és rövidfilmek tájékoztatták a nagyközönséget a környezetvédelmi akcióról. A hulladék elszállításban és hasznosításban az Észak Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. segítette a környezetvédők munkáját. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság fő támogatóként járult hozzá az akció sikeréhez.

Az idei verseny során a szervezők arra is kíváncsiak voltak, milyen nyomot hagy a természetben ez a sok műanyag és az általuk hozott sok más szennyeződés. A szennyezett területről és a vízből a mintavételt a WESSLING Hungary Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági, Egészségvédelmi és Minőségügyi Szolgáltató Kft. munkatársai végezték el. A vízminta a folyó pillanatnyi állapotát mutatja, az üledékminta azonban hosszabb időtartamról szolgálhat információval, hiszen sok szennyezőanyag kötődik az iszapszemcsékhez, és azokkal kiülepedve feldúsul az üledékben. Az átfogó  eredményekre ugyan még várni kell, de az már most bizonyos, hogy ez az iszonyú mennyiségű műanyag megmutatkozik a mintákban.

Az ártéri erdőkben fennakadt palackok csak elenyésző hányadát jelentik annak a hatalmas mennyiségnek, amely gyakorlatilag egy az egyben a Fekete-tengerbe jut, ott pedig nagyvárosnyi kiterjedésű úszó szemétszigeteket képez. A folyamatos dörzsölődés, valamint az ultraibolya sugárzás következtében itt jönnek például létre az egyre súlyosabb környezeti veszélyforrást jelentő mikroműanyagok. - világított rá a probléma méretére Szunyogh Gábor, a WESSLING munkatársa

Az idei versenyt a FesztPet, a Gödöllői Természetfilm Fesztivál és a Médiatanács közös hajója nyerte. A verseny PET hajós flottája: Aztakeservit, Bandisztán, EvezőSÖK, FesztPet, Kutyavacsorája, MeglePETés2, Obi van KENUbi, PAPILIO, PETemplom, Schneci, TISZA2

A PET Kupa facebook oldala itt tekinthető meg.
A PET Kupa hivatalos weboldala itt érhető el.

 

forrás: PET Kupa

A rovat új hírei

Hasonló