Több mint egymillió a bubi bérlések száma

Hír

írta: ecolounge
2015/11/09

Már több mint egymillió bérlést regisztráltak a Mol BuBi (Budapest Bicikli) rendszerében, a kerékpárokkal megtett kilométerek száma pedig meghaladja a kétmilliót.

"A mindennapjaink részévé váltak" - Szeneczey Balázs, a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a múlt héten tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy jó döntés volt beindítani a budapesti közösségi kerékpáros rendszert, az ugyanis nagyon népszerű, még télen is használják az emberek. Hozzátette, hogy a biciklik egyszerre sport- és közlekedési eszközök.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója jelezte, Budapesten robbanásszerűen nőtt a biciklis közlekedés aránya, így a főváros felkerült a kerékpáros városok világtérképére. Kiemelte, hogy ebben a Mol BuBi-rendszernek is nagy szerepe van. Úgy fogalmazott: a Mol BuBi nem egy kerékpárkölcsönző rendszer, hanem egy kommunikációs felület, amely arról üzen, hogy mit jelent a fenntartható közlekedés. Hozzátette, hogy a közösségi kerékpározás nem egy önálló, hanem egy kiegészítő közlekedési mód, amit jól mutat, hogy a bicikliket átlagosan mindössze negyedórára bérlik ki. A vezérigazgató véleménye szerint a fenntartható fejlődés a biciklizés, a gyaloglás és a közösségi közlekedés kombinációjával érhető el. Emellett "fantasztikus értéknek" nevezte, hogy a rendszer a megosztáson alapuló filozófiája miatt közösséget teremt.

A Mol BuBi-rendszert hosszas tesztelési időszak után 2014. szeptember 8-án indították el, az első hónapban csaknem négyezren váltottak bérletet. A fejlesztés több mint egymilliárd forintba került. Ebből 900 millió EU-támogatás volt, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat nyújtotta a BKK-nak. Az üzemeltetés főszponzora a Mol, emellett a jegyek és a bérletek bevételéből, valamint a Fővárosi Önkormányzat támogatásából tartják fenn a rendszert.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló