Uniós határérték bevezetését sürgetik az ipari transzzsírsavakra az EP-képviselők

Hír

írta: MTI
2016/10/28

Az Európai Uniónak (EU) kötelező határértéket kell felállítania az egészségre potenciálisan veszélyes, iparilag előállított úgynevezett transz-zsírokra - írták az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén résztvevő képviselők szerdán elfogadott állásfoglalásukban.

A legújabb tanulmányokra hivatkozva rámutattak: a transz-zsírsavak túlzott fogyasztása növeli a szívbetegségek, a terméketlenség és az Alzheimer-kór kockázatát. A szívkoszorúér-betegség mintegy 660 ezer ember halálát okozza évente az EU-ban, ami az összes haláleset mintegy 14 százaléka. Hozzátették: a magasabb társadalmi és gazdasági helyzetű emberek egészségesebben étkeznek, mint a több transz-zsírsavat fogyasztó rosszabb helyzetűek, a két csoport közti szakadék pedig a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésének megfelelően egyre nő. A képviselők szerint ezért az Európai Bizottságnak lehetőleg két éven belül törvényes uniós határértéket kellene meghatároznia.

Az uniós parlamenti képviselők arra emlékeztettek, hogy jelenleg nincs uniós szintű szabályozás, amely kötelezővé tenné a transz-zsírsavak feltüntetését a termékek címkéin, vagy egy megengedett határértéket határozna meg.

Számos tagállamban létezik azonban nemzeti szabályozás, így hazánkban is: Magyarországon 2015. február 18-tól már nem lehetett olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A rendelet a Magyarországon forgalomba hozott olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transz-zsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás. Az előírásoknak azonban nem kellett megfelelnie azoknak a végső fogyasztó számára előállított, illetve forgalomba hozott élelmiszereknek, amelyeket az Európai Unió valamely tagállamában vagy Törökországban készítettek, illetve hoztak forgalomba.
Az EU az új határérték bevezetésével végre befoltozza azz az önmaga által jóváhagyott kiskaput, melyen keresztül
évtizedeken át áramlottak az EU tagállamainak lakosaihoz az egészségre rendkívül ártalmas transz-zsírsavakat tartalmazó készítmények.
Magyarországhoz hasonlóan Dánia, Ausztria, és Lettország hasonló határértéket vezetett be. Belgiumban, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Görögországban ugyanez önkéntes alapon működik. Néhány tagállam, így Bulgária, Málta, Szlovákia, az Egyesült Királyság, Svédország és Finnország pedig a helyes étrenddel kapcsolatos ajánlásokat fogalmazott meg.


Kíváncsi az egyes élelmiszerek transz-zsírsav tartalmára? A neten ráleltünk a teljes 2014 évi listára, íme.


A transz-zsírsavak a telítetlen zsírok olyan fajtái, amelyek a természetben viszonylag szokatlanok, iparilag azonban növényi olajok hidrogénezésével előállíthatóak. A természetes transz-zsírsavak a kérődzők zsírjában fordulnak elő, többségében a vörös húsban és a tejtermékekben. Az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transz-zsírsavak rendkívül ártalmasak az egészségre, kedvezőtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét. A transz-zsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának.

A jelentős kockázatot jól tükrözi, hogy már 5 g/nap transz-zsírsavbevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetőségét.

A mesterséges transz-zsírsavak a feldolgozott termékek összetevőiként használhatók, például a péksüteményekben, csipszekben, kekszekben, a sült és fagyasztott ételekben, valamint a margarinok egyes fajtáiban.

Hölvényi György kereszténydemokrata néppárti európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljutatott közleményében többek közt kiemelte, az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a termékek kötelező címkézése, az ipar önkéntes vállalásai önmagukban nem nyújtanak elegendő védelmet a fogyasztók számára. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a vita során kijelentette, mivel a transz-zsírsavak nem szükségesek a feldolgozott élelmiszerekben és egészségtelenek is, támogatja az uniós szintű kötelező határérték bevezetését. "Mivel a bevitel mértéke a szegénységgel együtt nő, egy ilyen határértékkel adhatunk minőségi élelmiszert mindenkinek" - mondta.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Gyilkos gyorséttermi ételek

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó ...