Hányszor eszik húst egy héten?

Magazin

írta: Admin
2012/08/03

Reggel egy sonkás szendvics, ebédre bécsi szelet, vacsorára cézársaláta. A  húsfogyasztás sokszorosára növeli a környezeti terhelésünket, mégsem tudunk lemondani róla. Egyszerűen szeretjük. Van megoldás: legyen hétközben vega, hétvégén húsevő, csatlakozzon a weekday vegetarian mozgalomhoz!

Magyarországon az egy főre jutó húsfogyasztás évente 60 kg (update: KSH - 2013: 56 kg, azaz csökkent 2012 óta), vagyis könnyedén elfogyasztjuk akár a saját testsúlyunkkal egyenlő mennyiséget is. Amellett hogy számos betegség kockázata magasabb húsban gazdag étrend esetén, azt is érdemes végiggondolnunk, mennyiben növeli ez az ökológiai lábnyomunkat. Mire egy ínycsiklandó steak a tányérunkra kerül, már számos alkalommal tettünk a környezet kárára. Először is az állattenyésztés a metán (a széndioxidnál 20-szor ártalmasabb üvegházhatású gáz) kibocsátás legjelentősebb okozója. Ráadásul 1 kg marhahús előállításához 15 000 liter víz szükséges, ezzel is kapcsolatos cikkünket itt olvashatja. A húst aztán fel kell dolgozni, hűtve kell tárolni, és energiát fogyasztunk a sütéskor-főzéskor is. És akkor még szó sem esett a morális kérdésekről.

A környezettudatosság megkövetelné, hogy lemondjunk az illatos sülthúsokról és jóízű kolbászokról - ez persze nem könnyű. Köthetünk azonban kompromisszumot! Graham Hill, a TreeHugger alapítója a ’weekday vegetarian’ étrend élharcosa, amelynek egyetlen, roppant egyszerű szabálya van: hétközben ne egyél húst. Hétvégén aztán mindent szabad, a májkrémtől az oldalasig, de ha sikerül betartani a részidős vegetariánus étkezést, máris 70%-al kevesebb húst eszünk, ami a környezetet és a pénztárcánkat egyaránt kíméli.

Tehát zöldségekre, gabonára, sajtokra fel! Heti öt nap hús nélkül, és javul az egészségünk, tisztább a lelkiismeretünk, és spórolunk is. Könnyen betartható étrend, egy-egy apró szabályszegés pedig néha még belefér. ;)

 

További érdekességek és receptek a Gasztro oldalon, ide kattintva.

forrás: www.ted.com

A rovat új hírei

Hasonló

Ételinnováció: Vegánszalonna

Az Egyesült Államokban sokféle étel készül laborban. Íme a húspótlók legújabb generációjának úttörője, az algából ...